Blogga

Hur bryter man kaken?

Hur bryter man käken?

Det kan gå sönder om du faller mot kinden eller får ett hårt slag. Ögat som sitter ovanför okbenet kan också skadas, liksom käkleden. Det är oftast unga vuxna som får skador på okbenet. Vanliga orsaker är skador som uppkommer i samband med misshandel, fall, cykelolyckor eller idrott.

Kan man stuka käken?

Om ont i käken Tandpressning, att man biter ihop hårt, kan förekomma både på dagen och natten. Sker det dagtid är det oftast stressrelaterat. Överrörlighet i käkleden kan vara en annan orsak till att man får ont i käken och i vissa fall kan det leda till att käken går ur led.

Hur knäcker man käken?

Rörelseträning vid käkledsknäppning

  1. Sträck på dig och slappna av i axlarna.
  2. Låt underkäken vila genom att tona M-ljudet.
  3. Gapa tills du hör din knäppning.
  4. Skjut fram underkäken lite och stäng munnen med käken i framskjutet läge.
  5. Gapa och stäng i det framskjutna läget under 2-3 minuter.

Hur får man tillbaka käken i led?

Övningar vid knäppningar och upphakningar i käkleden som beror på att käkledsdisken ligger i ett instabilt framskjutet läge.

  1. Sträck på dig genom att hålla huvudet högt och rakt, samt att axlarna rätas upp.
  2. Skjut fram underkäken och gapa och stäng munnen i detta läge.
  3. Placera pekfingrarna över båda dina käkleder.

Vad ska man göra om sin käke har låst sig?

Käke som låser sig och knäpper Detta är ofta orsakat av trauma mot underkäken som tex vid bilolyckor eller slag mot ansikte. Vid sådana besvär kan rörelseövningar förstärka muskler som är drar i disken och på sätt minska besvären. Vid extrema knäppningar eller låsningar i käken utförs kirurgisk behandling.

Varför kan jag inte gapa?

Ont i käken kan bero på många saker och kan ge upphov till problem med att gapa, tugga eller en konstant molande värk oavsett position i käkleden. Tänder, käkleden, körtlar i halsen samt muskler i käke och hals är alla möjliga bakomliggande orsaker till värk i käken.

Share this post