Populära

Vilken farg har en safir?

Vilken färg har en safir?

Den vanligaste färgen på en safir är, som namnet avslöjar – blå och den allra värdefullaste safiren har en blåklintsblå färg. Denna färg skapas när en större mängd järn och titan finns i korunden. Idag kan man hitta safirer över hela världen, exempelvis i Australien, Burma, Thailand och Brasilien.

Hur ser man om en safir är äkta?

Det lättaste sättet är oftast att använda en så kallad refraktometer. Det är ett verktyg som mäter hur bra en ädelsten bryter ljuset. Eftersom olika mineral bryter ljuset olika bra så kan man ofta på direkten se vilket mineral det handlar om.

Hur mycket är en safir värd?

Safirens värde Värdet på en naturlig, obehandlad safir beror på den blåa nyansen och på dess klarhet, storlek, slipning och kvaliteten i allmänhet. Naturliga, obehandlade safirer med rätt blå färg är en av de allra dyrbaraste ädelstenarna i världen. Desto djupare blå färg en safir har, desto mer är den värd.

Vad heter den blå ädelstenen?

Enligt äldre praxis var det endast den blå varianten, som var safir, men numera anser man att alla andra färger av mineralet korund än röd (rubin) är safirer. Exempel är blå, gul, rosa, grön, färglös, svart safir.

Vad kallas blå safir?

Idag kallas alla korunder oavsett färg för safirer, med undantag av röd korund som kallas rubin. Om man omnämner en safir utan att ange dess kulör så avses den blå safiren. Den mest värdefulla färgvarianten av safir är blåklintsblå, som får sin färg av en blandning av järn och titan.

Hur vet man om det är en ädelsten?

Traditionellt sett måste en ädelsten uppfylla ett par grundkrav varav några är lite mer diffusa än andra. En ädelsten ska tillexempel vara vacker och speciell till färgen, vilket är svårdefinierat kan tyckas, den ska vara tillräckligt hård samt vara sällsynt. Uppfyller den dessa krav räknas det alltså som en ädelsten.

Hur skiljer man på en zirkon och en diamant?

En kubisk zirkonia repas lätt – till skillnad från en diamant. Trots att en kubisk zirkonia ofta är helt felfri i sin slipning, är materialet mycket mindre tåligt än en diamant. Därför repas den kubiska zirkonian mycket lättare än en diamant.

Vad är safir för sten?

Safir (av grekiska σάπφειρος, sappheiros: ”blå sten”) är en ädelsten och varietet av mineralet korund som består av aluminiumoxid (Al2O3).

Finns det safirer i Sverige?

Safiren är den i handeln vanligast förekommande ädelstenen i Sverige. Till vardags används den i alliansringar och carmoséringar. Det är kanske inte alla som vet att safiren är besläktad med rubinen. Tillsammans bildar dessa stenar en familj som heter Korund.

Share this post