Frågor

Kan man odla tryffel?

Kan man odla tryffel?

Tryffeln växer och skördas under jord till skillnad mot många andra delikata svampar som tex, kantarell och karl-Johan. För att tryffeln ska trivas måste den växa tillsammans med ett träd tex hassel, bok eller ek. Bourgognetryffel, sommartryffel växer utbrett på Öland och Gotland i deras kalkrika jordar.

Hur odla tryffel?

För att odla tryffel driver man upp trädplantor som i växthus fått bilda symbios med tryffelmycel. Så är det bara att plantera ut träden och hoppas att de trivs och att tryffelmycelet överlever. Går allt väl har man efter några år ett tryffelställe där man varje höst kan gräva upp mogna delikatesser.

Hur stora krukor till tomater?

Mindre busk- eller kruktomater vill ha krukor på ca 5–10 liter medan högre tomatsorter behöver minst 20 liter jord. Sätt bara en tomatplanta i varje kruka.

Vilka är Busktomater?

Busk- och kruktomater Busk- och kruktomaterna är lågväxande sorter med ett kompakt växtsätt som trivs i kruka på altanen eller balkongen. ’Ildi’ och ’Maskotka’ ger låga plantor i höjden 75–120 cm. ’Bitonto’, ’Tiny Tim’ och den ekologiska tomaten ’Ace 55 VF’ ger i regel ännu lägre plantor på ca 50–90 cm.

När ska man plantera tomater i större kruka?

Eftersom vår varma sommarperiod är så pass kort behöver tomater alltid förodlas. Det betyder att du sår dem i kruka inomhus redan i februari eller mars för att ge dem ett försprång när det är dags att plantera om dem utomhus. Utbudet av tomatsorter är brett och olika sorter odlas på lite olika sätt.

Hur vet man om det är Busktomat?

Det går (ofta) att se skillnad på busktomater (determinate) och sådana som skall tjuvas (indeterminate) när blommorna börjar komma. På en busktomat är det (oftast) ett blad mellan blomklasarna och på en tomat som skall tjuvas är det (oftast) tre blad mellan blomklasarna. Sätt dig och titta så kan du kanske reda ut det.

Är Busktomater fleråriga?

Vi i Sverige odlar tomat enbart som ettårig, men de flesta tomater är faktisk fleråriga. Problemet är att hitta en riktigt ljus och sval övervintringsplats inomhus om man vill pröva att övervintra, den tål ju inte frost. Den kommer troligen också att dra på sig en massa ohyra under vintern.

Share this post