Rekommendationer

Vem tillber Brahma?

Vem tillber Brahma?

Brahma är den största och viktigaste, han är skapare och herre över alla varelser. Ofta avbildad med fyra ansikten som visar de fyra väderstrecken och fyra armar vari han håller de fyra Veda skrifterna. Det finns inte så många tempel för Brahma eftersom man inte tillber honom.

Vilka är de äldsta texterna inom hinduismen och vad innehåller de?

De viktigaste hinduiska texterna är de fyra Vedaskrifterna, vars äldsta delar härstammar från århundradena runt 1300 f.Kr., och de kommenterande texterna kallade Upanishaderna. Av stor betydelse är också Bhagavad-Gita som ingår i det mytologiska eposet Mahabharata.

När kom hinduismen till?

Hinduismen uppstod i Indien för flera tusen år sedan och är en av världens äldsta religioner. Det var inte förrän på 1800-talet som hinduismen fick sitt namn och det är en religion som varken har någon gemensam urkund eller grundare.

Vem är den största guden inom hinduismen?

Enligt hinduismen utgår allt från Gud. Den högsta gudomen är evig och opersonlig. Men den kan också vara en gud som är en person, oftast guden Vishnu, guden Shiva eller Gudinnan.

Hur kom hinduismen till?

Det finns ingen person – ingen Jesus, Muhammed eller Buddha – som har grundat hinduismen, istället uppstod den i mötet mellan två kulturer. På 2500-talet före vår tideräkning utvecklades den ena av kulturerna, Induskulturen, i området runt Indusfloden. Induskulturen är som störst mellan 2600 och 1900 fvt.

Hur blir man Brahman?

Tron på själavandring (reinkarnation) Brahman (världssjälen) genomsyrar allt. Gud finns därför också inom oss själva och i allt annat levande. Det gudomliga inom oss själva kallas för Atman och kan liknas vid vår själ. Tron på själavandring är en central tanke inom hinduismen.

Vad innehåller Veda texterna?

Vedaböckerna består av flera samlingar. Äldst är Rigveda (sångernas veda) där vissa partier anses ha tillkommit före ariernas invandring (ca 1500 f.Kr). Hymner, sånger, böner och besvärjelser är en stor del av innehållet.

Vad är Bhagavadgita inom hinduismen?

Bhagavadgita (sanskrit : भगवद्गीता, ”den höges sång”), även skrivet Bhagavadgītā, är ett mytologiskt diktverk på sanskrit. Det utgör en självständig berättelse i det stora eposet Mahabharatas sjätte bok. För hinduismen utgör Bhagavadgita ett särskilt viktigt verk.

Var Började hinduismen?

Hinduismen räknas som den äldsta bland världsreligionerna och har sina rötter i Indiens uråldriga historia och litteratur.

Vad är hinduismens historia?

Omkring år 1500 f.Kr började den ariska erövringen av Indiska halvön. Arierna eller indoeuropéerna var ett herde- och krigarfolk som kom norrifrån. De förde med sig sin religion och sin diktning. Arierna talade sanskrit, ett språk som är besläktat med vårt och som hinduismens heliga skrifter är skrivna på.

Vad innehåller Upanishaderna?

Upanishaderna innehåller de tidigaste spåren av filosofiskt tänkande i Indien, om man undantar vissa (mera mytiskt färgade) stycken i Brahmana. Även om de inte är i systematisk form, bildar de utgångspunkten för de flesta senare filosofiska och religiösa system i Indien.

Vilka olika vägar kan en hindu gå i sin strävan mot Moksha?

ANNONS

  • Kärlekens väg (Bhakti Yoga) är en väg där alla handlingar utförs i kärlek till Gud i gestalt av Krishna (en s.k. avatar).
  • Kunskapens väg (Jnana Yoga) är en utpräglad intellektuell väg för dem som nått långt genom god karma och studier av skrifter.
  • Gärningarnas väg (Karma Yoga) är de rätta handlingarnas väg.

Share this post