Populära

Vad kallas den hinduiska gudstjansten?

Vad kallas den hinduiska gudstjänsten?

Mantran är också böner. Utöver böner finns ett annat sätt att nå det gudomliga: genom en gåva, ett offer. Troende hinduer lämnar offer till gudarna vid altaren med gudabilder på. Ofta en blomma, rökelse och lite mat.

Hur man ber inom hinduism?

I samband med bön offras ibland mat och blommor till gudarna som i gengäld välsignar födan och ser till den bedjandes behov på andra sätt. Alla gudar firas vid sina egna speciella högtider. Till hinduismens viktigaste gudar räknas Vishnu, Shiva, Kali och Lakshmi.

Vad ingår i den hinduiska gudstjänsten?

Sen ber dom böner och offrar växter och frukt. Bönen sker tre gånger om dagen. Den hinduistiska gudstjänsten kallas ”Puja”. Puja utförs vanligtvis i hemmet av husfadern eller i tempel av präster.

Vad betyder Samskara?

Inom hinduismen är karma den totala summan av alla handlingar du utfört under livet. Den summan påverkar i sin tur villkoren för hur du återföds. Varje handling lämnar alltså ett spår eller avtryck, det avtrycket kallas samskaras. Hur du agerar på det är vad som utgör den totala summan.

Vad är puja inom buddhism?

En samling (gudstjänst) i ett buddhistiskt tempel kallas puja och under en puja mediterar man, läser heliga texter och man får undervisning. Ibland har man även särskilda ceremonier.

Hur kan en hindu förklara det orättvisa kastsystemet?

Karma och återfödelse Det som avgör i vilken kast man hamnar i vid födelsen beror på karma säger hinduerna. Karma är resultatet av våra gärningar och tankar under ett liv. Utför man goda handlingar i livet får man en bättre karma och då kan man återfödas till en högre kast.

Hur gör man för att nå moksha?

Det finns flera olika vägar till moksha:

  • Kunskapens väg – du uppnår befrielse genom insikt om hur världens ser ut och fungerar.
  • Handlingens väg – genom att bara utföra handlingar som ger god karma når du befrielse.
  • Fromhetens väg (bhakti) – genom att be till en gudomlighet och tjäna denna med offer når du befrielse.

Hur går puja till i templen?

Man renar sig först med vatten och tar av sig skorna. Bönen sker sittande, hemma eller i tempel (förrättas då av en präst från ett brahminkast och då är tempelbesökarna endast åskådare) framför en gudabild som man smörjer med väldoftande oljor och ger små offergåvor åt i form av sötsaker, frukt eller blommor.

Hur kan ett hinduiskt tempel se ut?

Det finns tempel överallt i Indien. Nya tempel, uråldriga tempel, enorma tempel och små kapell i byarnas utkanter. Det är litet märkligt, eftersom en hindu inte har någon koppling till något speciellt tempel, på samma sätt som kristna är kopplade till en speciell kyrka. Templen är den plats gudarna bor på.

Share this post