Trendig

Ar det farligt att dricka alkohol i borjan av graviditeten?

Är det farligt att dricka alkohol i början av graviditeten?

Att dricka alkohol under graviditeten kan leda till missfall eller skador på fostret. Även måttliga mängder alkohol kan skada fostret. Under de tre första månaderna av graviditeten är fostret som känsligast för kroppsliga missbildningar, medan hjärnans utveckling kan skadas under hela graviditeten.

Vad händer om man röker när man är gravid?

Det är välkänt att rökning under graviditeten är skadligt för barnet på kort sikt, med ökad risk för spontan abort, för tidig födsel och låg födelsevikt. Däremot vet vi fortfarande mycket lite om det finns några negativa hälsoeffekter i vuxen ålder av att ha utsatts för tobaksrökning i fosterlivet.

Hur påverkas ett foster om mamman dricker?

Fostrets lever är outvecklad och har svårt att bryta ner alkohol. Därför påverkas fostret mer och under längre tid än du själv. Risken för skador är störst om du dricker mycket och ofta. Fostret kan växa sämre och väga mindre än det borde göra vid födseln om du dricker mycket alkohol.

Hur långt in i graviditeten kan man dricka alkohol?

Någon exakt gräns för i vilken vecka alkoholbruket blir skadligt kan forskarna trots allt inte ge. – Klart är att ju mer alkohol mamman dricker och ju längre, desto värre är det. Men som sagt borde hon sluta dricka redan då hon planerar eller misstänker att hon är gravid för att vara på den säkra sidan, säger Koponen.

När ska man sluta röka gravid?

Det finns inga studier som visar att det skulle vara farligt att sluta röka under en graviditet, även om du skulle känna abstinensbesvär. Det lugn du eventuellt känner då du tar en cigarett är ett falskt lugn, för i själva verket ökar du stresspåslaget i kroppen, höjer ditt blodtryck och ökar din puls.

När börjar barnet påverkas av rökning?

Fostret får i sig kolmonoxiod Den gör så att du inte tar upp syre i blodet lika bra. Både du och fostret får kolmonoxid i blodet om du är gravid och röker. Fostrets blod tar upp dubbelt så mycket kolmonoxid som du själv. Giftet stannar dessutom kvar längre hos fostret.

Hur påverkas fostret av droger?

Tungt narkotikamissbruk (injicering eller dagligt missbruk) är förenat med betydligt förhöjda risker för blödningar, avlossning av livmoderkakan, missfall, fosterdöd, havandeskapsförgiftning, för tidig födelse eller förlossningskomplikationer som kan påverka både mamman och barnet, ett exempel är mekoniumaspiration.

Share this post