Rekommendationer

Vad betyder likvardighet i skolan?

Vad betyder likvärdighet i skolan?

Begreppet ”likvärdig” innebär inte att utbildningen ska vara likformig i betydelsen likadan utan att kvaliteten i verksamheten ska vara så hög att de fastställda målen kan uppnås oavsett var i landet verksamheten bedrivs.

Vad ska vara med i en likabehandlingsplan?

Likabehandlingsplanen ska utvärderas och omarbetas årligen. Den ska innehålla förskolans/skolans främjande arbete, förebyggande arbete och åtgärdande arbete. Likabehandlingsplanen ska vara känd både för personal, elever och vårdnadshavare. Den ska finnas tillgänglig och vara skriven på ett språk som är lätt att förstå.

Vad innebär Skolförordningen?

Skollagen reglerar vilka rättigheter och skyldigheter barn, elever och vårdnadshavare har. I lagen står också vilka krav som ställs på huvudmannen för verksamheten. Förordningar är ytterligare bestämmelser i skolfrågor från regeringen.

Vad ingår i en gymnasieexamen?

Högskoleförberedande program – gymnasieexamen Minst 2250 godkända gymnasiepoäng, från en utbildning som omfattar 2500 gymnasiepoäng. Godkända betyg i kurserna Svenska 1, 2 och 3 eller Svenska som andraspråk (SAS*) 1, 2 och 3. Godkända betyg i Engelska 5 och 6. Godkänt betyg i Matematik 1.

Vad är inte en kränkning?

Friends definition av en kränkning innebär att en person säger eller gör något mot någon annan så att den känner sig sårad, ledsen och mindre värd. Det är alltid den som blir utsatt som avgör om det är en kränkning eller inte. Den utsatte har tolkningsföreträde. Det är alltså inte intentionen eller avsikten som avgör.

Vad är en kränkning i juridisk mening?

Kränkning har flera närliggande betydelser såsom att förolämpa, vanära, våldföra sig på eller att bryta mot (till exempel en bestämmelse). Att kränka någon är att behandla en person nedsättande i ord eller handling, eller att göra ingrepp i dennes rättigheter eller frihet. Synonymer är förödmjuka, skymfa och såra.

Vad är en likvärdighet?

Vad betyder likvärdighet? En likvärdig undervisning är något som varje individ oavsett bakgrund, behov och förutsättningar ska ges (Skolverket, 2011a). I den gymnasiala samtida undervisningen i ämnet idrott och hälsa, brister lärare i att anpassa sin undervisning utefter eleverna (Skolinspektionen, 2010b).

Vad är likabehandlingsarbete?

Likabehandlingsarbete handlar om barns mänskliga rättigheter och att förverkliga FN:s barnkonvention i skola och förskola. Självklart ska elever och barn ha ett rättsskydd likvärdigt det skydd som finns för skolans och förskolans anställda.

Vad är syftet med att arbeta med likabehandlingsplanen i förskola och skola?

Likabehandlingsplanen syftar till att främja barns och elevers lika rättigheter oavsett kön, etnisk tillhörighet, religion eller annan trosuppfattning, sexuell läggning eller funktionshinder och att förebygga och förhindra trakasserier och annan kränkande behandling.

https://www.youtube.com/watch?v=TNcWscWyoZU

Share this post