Trendig

Vad innebar att dopa sig?

Vad innebär att dopa sig?

Det är lätt att känna sig pressad att få större muskler. Kanske funderar du på att använda hormoner eller andra läkemedel för att få större muskler snabbt. Det kallas för att dopa sig. Dopning är farligt och olagligt.

Varför är det farligt att dopa sig?

Det strider mot medicinsk etik och är förenat med stora hälsorisker för individen. Det skadar idrottsrörelsens trovärdighet. Doping utgör därför ett allvarligt hot mot idrotten som ungdomsorganisation och folkrörelse. Det kan vara olagligt att dopa sig.

Hur går Gendoping till?

Med gendoping menas i detta sammanhang att man manipu- lerar arvsanlagen, generna. Detta görs genom att styra kroppens egna gener på ett sätt som inte är naturligt för en frisk människa eller genom att tillföra nytt genetiskt material som inte behövs för ett normalt liv.

Hur kan bloddopning upptäckas?

Eftersom man inte för in något annat än sitt eget blod, har det till nu varit mycket svårt att spåra bloddopning. Det som Christer Malm och hans kollegor har utvecklat är en metod där man genom att analysera ett antal biomarkörer i blodet kan se om det finns spår av nedfrysning.

Hur påverkas kroppens blodvärde av bloddopning?

Bloddopning innebär att man ökar mängden röda blodkroppar Det bloddopning innebär är att man på onaturlig väg ökar mängden röda blodkroppar i blodet hos idrottaren. Genom att öka mängden röda blodkroppar i blodet (erytrocyter) så ökar man mängden syre som kommer transporteras till musklerna.

Vad finns det för risker med bloddoping?

En frisk person som använder EPO riskerar blodproppar. Alltför hög halt av röda blodkroppar gör nämligen blodet mer trögflytande. Och trögflytande blod ökar risken för stroke (blodpropp i hjärnan) och blodproppar i andra blodkärl i kroppen.

Var Therese Johaug dopad?

Therese Johaug åkte dit för doping och stängdes av i 18 månader. I dag är hon tillbaka i skidspåren och gjort succé i OS 2022. NRK-experten tycker i stället att Jelena Välbe duckar viktiga frågor om den ryska dopingskandalen i Sotji. – Det är ren teater hon håller på med.

Vilka idrottare har dopat sig?

Här är några av de mest uppmärksammade fallen:

  • Jenny Fransson:
  • Meraf Bahta:
  • Abeba Aregawi:
  • Adil Bouafif:
  • Andreas Gustafsson:
  • Nicklas Bäckström:
  • Niklas Lindstedt:
  • Ludmila Engquist:

Vad gör Wada?

World Anti-Doping Agency (WADA) Sedan 1999 leds och samordnas det internationella antidopingarbetet av WADA, en organisation som till lika delar består av företrädare för idrottsrörelsen och världens regeringar. WADA har utvecklat det globala regelverket ”The World Anti-Doping Code” som vi kallar Världsantidopingkoden.

Share this post