Blogga

Vad ar Monoetylenglykol?

Vad är Monoetylenglykol?

Den enklaste glykolen är etandiol, som kallas för etylenglykol eller monoetylenglykol. I tekniska sammanhang förekommer det att denna förening helt enkelt kallas för glykol. Ett vanligt användningsområde för etylenglykol är som frostskyddsmedel i kylsystem för förbränningsmotorer (exempelvis i bilar och lastbilar).

Var kan man köpa propylenglykol?

OKQ8 Q8 Propylenglykol – köp billigt hos Swedol.

Vilka olika glykoler finns det?

Typer. Till förbränningmotor används två olika typer av glykol, etylen och propylen med lite olika egenskaper. Etylenglykol är starkt giftigt och skadlig för miljön. Propylen är betydligt snällare mot miljön.

Hur ser man skillnad på glykol?

Etylenglykol finns i tre varianter: Blå glykol – bildar en skyddande hinna i motorn som motverkar korrosion. Röd, gul eller orange glykol – innehåller organiska syror som tar hand om de restprodukter som bildas och motverkar därigenom korrosion.

Vilken glykol ska jag ha i BMW?

BMW föreskriver fosfat- och nitritfri frostskyddsvätska baserad på etylenglykol. Etylenglykol är INTE blandbar med propylenglykol, som är den ”miljövänligare” glykol som brukar säljas på mackarna.

Vad händer om man blandar etylenglykol och propylenglykol?

Kan jag blanda etylenglykol med propylenglykol? Nej! Detta är olika glykoler med olika egenskaper och deras olika inhibitorer gör att det bildas ”klumpar” och rostskyddet reduceras.

Är propylenglykol farligt?

Propylenglykol är inte giftigt men får absolut inte blandas med vanligt kranvatten. Den ska blandas 50/50 med avjoniserat batterivatten annars fälls klor och kalk ut som kan skada maskinen. — Köp färdigblandad propylenglykol till kylsystemet så slipper du alla problem.

Vad gör propylenglykol?

Propylenglykol Evolan är en mjukgörande emulsion (lotion) som har vattenbindande egenskaper och viss antimikrobiell effekt mot vissa svampar och bakterier. Propylenglykol Evolan används för att behandla torr hud av olika slag hos vuxna och barn.

Vilken typ av glykol ska jag ha?

50/50 glykol och vatten är en lämplig blandning för bra frysskydd. En 50/50-blandning av etylenglykol och vatten ger ett frysskydd på cirka 40 minusgrader. En 50/50-blandning av propylenglykol och vatten ger ett frysskydd på cirka minus 33 grader. I södra Sverige krävs att kylvätskan klarar minst 20 minusgrader.

Vad är det för skillnad på olika sorters glykol?

SVAR: Etylenglykol finns i tre varianter: Blå glykol – bildar en skyddande hinna i motorn som motverkar korrosion. Röd, gul eller orange glykol – innehåller organiska syror som tar hand om de restprodukter som bildas och motverkar därigenom korrosion.

Share this post