Populära

Hur utvinner man olja fran raps?

Hur utvinner man olja från raps?

Rapsfröna pressas mekaniskt sönder i pressen på ett mycket skonsamt sätt och det är där värmen uppstår naturligt av friktionen. När vi pressar ligger vi aldrig över 35 grader på så sätt bevaras mer av smakerna, vitaminerna och antioxidanterna i oljan. För att pressa fram en liter olja krävs cirka tre kilo frö.

Vad är rapsfrö?

Oljan som pressas eller extraheras ur rapsväxtens små svarta fröer kan användas dels som matolja, dels som bränsle. Raps är globalt den tredje viktigaste oljeväxten, efter sojaböna och oljepalm. Det mjöl som är restprodukt av pressningen används i djurfoder.

Hur odlas raps?

Allt börjar med ett frö I mitten av augusti sås rapsen med en maskin som först bereder jorden, fördelar frön och sedan täcker över med jord. Under hösten måste rapsplantan växa en bra bit för att kunna klara vinterns kyla. När våren sedan anländer fortsätter den att växa.

Var odlas raps?

– Raps finns i två varianter, höstraps som odlas i Skåne och uppåt, och vårraps, som odlas i området kring Mälardalen. Skillnaden är vilken tid på året rapsen sås. Båda varianterna blommar dock samtidigt i början av sommaren och mognar för skörd ett par veckor senare. – Raps odlas på 95 000 hektar i Sverige.

Var köper man rapsfrö?

KRAV-märkt.

  • 25kg – Raps. Svenskodlad fettbomb – gillas (ibland) av domherre, steglits, finkar och mesar. 770,00 SEK. Visa Köp.
  • 10kg – Raps. Bra grönfinkmat! 360,00 SEK. Visa Köp.
  • 2,5kg – Raps. Gråsiskor älskar svenska rapsfrön! 110,00 SEK. Visa Köp.

Hur mycket raps per hektar?

Vi har goda förutsättningar för höstrapsodling i Sverige. Det bekräftas av att både areal och avkastning har ökat de senaste åren. Skördenivån ligger högt jämfört med övriga Europa, och odlingssäsongen 2019 var det inte ovanligt med skördar runt 6 ton per hektar.

Hur långt norrut kan man odla raps?

9. Raps (Brassica napus) och rybs (Brassica rapa) odlas ända upp till Boden i Norrbotten! 10.

Var finns rapsfält i Sverige?

Ön Ven – 30min med båt där du kan där hyra cykel och ta dig runt på egen hand. Du kan få ”skånska” foton där med typiska pilträd och rapsfält. Samt på fastlandet Hilleshögs dalar och Glumslövs backar, som är en del av Skåneleden, men enkelt åtkomligt från Landskrona.

Share this post