Frågor

Vilka stiftelser ager Salta Kvarn?

Vilka stiftelser äger Saltå Kvarn?

Vidarstiftelsen är majoritetsägare i Saltå Kvarn AB med ca 90 procent ägarandel. Resterande andelar ägs av ett antal mindre aktieägare. Genom stiftelsens kapitalplacering i Saltå Kvarn främjas det ekologiska kretsloppsjordbrukets utveckling i Sverige.

Vad innebär primärproduktion?

Primärproduktion är ett begrepp som används för att beskriva verksamheter på gård eller liknande nivå. Att odla och skörda grönsaker, föda upp djur före slakt, producera ägg och mjölk, fiska och jaga är några exempel. Även att plocka och samla in vilda produkter, som bär och svamp, musslor och kräftor ingår.

Varför inte köpa Saltå Kvarn?

Företaget ägs av den antroposofiska Vidarstiftelsen och de uppmanar bland annat sina anhängare att inte vaccinera sina barn, något som inte helt oväntat väcker starka känslor. Johan Hedberg tycker att man ska bojkotta Saltå Kvarn helt och här berättar han varför.

Kan man äta bröd som går ut samma dag?

Om det fortfarande smakar som vanligt så är det självfallet inga problem, även om datumet gått ut. Och om det är lite mögel i ena änden men inte i den andra så är det bara att skiva brödet och slänga biten med möglet. Detta för att brödet är så torrt att mögelsvamparna inte sprider sig så lätt.

Kan majsmjöl bli för gammalt?

Mjöl kan hålla och gå att använda länge efter bäst-före datumets utgång, men efter det så kan vi inte längre garantera att mjölet håller samma egenskaper för bakning eller förtäring. Enligt livsmedelsverket kan man äta produkter med utgånget bäst-före datum så länge produkten ser bra ut, luktar bra och smakar bra.

Vem ligger bakom biodynamisk odling?

Den biodynamiska odlingen tar hänsyn till naturen och de krafter som hela tiden påverkar oss människor och alla andra levande organismer på vår jord. Odlingsmetoden är grundad av Rudolf Steiner och hans syfte med den var att utveckla odlingsmetoder som skulle ge människan bättre näring.

Vad är primärproduktion ekologi?

Primärproduktion är den biologiska process där levande organismer omvandlar oorganiska ämnen till organiska ämnen. Främst är det gröna växter, alger och bakterier som utför omvandlingen och dessa kallas primärproducenter. Alla levande organismer behöver energi för att utföra sina livsnödvändiga processer.

Kan man äta efter sista förbrukningsdag?

Livsmedel som är märkta med sista förbrukningsdag anses alltså inte vara säkra att äta efter att sista förbrukningsdag har passerats. Därför får inte sådana livsmedel efter det datumet varken säljas eller ges bort.

Kan man äta kyckling en dag efter sista förbrukningsdag?

Livsmedel som är märkta med sista förbrukningsdag bör inte konsumeras efter att datumet passerat. Exempel på dessa livsmedel är färsk fisk, färsk kyckling, nötfärs och rå korv.

Share this post