Blogga

Nar godslar bonden?

När gödslar bonden?

Vår. Då våren kommer är det dags för vårbruk. När jorden är torr börjar man med att plöja, harva och gödsla. Därefter är det dags att så vårgrödor som havre, korn, vete, potatis, sockerbetor, och grönsaker.

Vad kallas det när produktiviteten i åkerjord minskar på grund av att samma grödor odlas år efter år?

Exempel på möjliga mellangrödor är vitsenap, oljerättika, honungsört, bovete och luddvicker. Ett annat innovativt odlingssystem är tvågrödesystemet som innebär att två grödor odlas efter varandra under samma år.

När skördar bonden?

Man fortsätter gödsla och skyddar grödor mot skadedjur, ogräs och svampangrepp och ser till att grödorna växer som de ska. I början av juni kommer bonden nästa hektiska tid – första vallskörden. Det är den som är av bästa kvalitet. Man skördar om möjligt vid torr väderlek.

Vilket gödsel luktar värst?

Vilken luktar värst eller mest då? – Från fågel luktar det nog skarpast, om det är kyckling eller hönsgödsel. – Men all gödsel luktar olika beroende på hur mycket organiskt material och vätska den innehåller. Hästgödsel luktar inte så mycket till exempel eftersom gasen binds i gödselet.

Vad är storskaligt jordbruk?

Dagens storskaliga jordbruk Det innebär att en mindre dos räcker till att behandla en större areal än tidigare. I slutet av 1980-talet och början av 90-talet minskade den besprutade arealen men efter det har användningen ökat igen. Idag besprutas ungefär lika stor areal som för fyrtio år sedan.

Kan odlat fält bli med tiden?

Växelbruk är en agrikulturell metod som innebär att man skiftar grödorna på ett fält eller att man låter det ligga i träda under vissa år. Växtföljden används dels för att inte utarma jorden, dels för att undvika att växtbundna skadedjur och sjukdomar får fäste.

När skördas höstsådd?

I norra delarna av Sverige brukar man kunna så höstsådd i oktober, i söder är det dags först i november. Fördelen med höstsådd är att man kan skörda de första primörerna i maj och juni. Man sparar dessutom lite tid på våren eftersom man redan satt en del av sina grönsaker. Höstsådd passar bara fröer som tål kyla.

Vad gör bonden på hösten?

I oktober och november sår man palsternacka, morötter, dill, rot- och bladpersilja och sallater. Bland storbönder är de mest populära grödorna höstvete, höstraps rågvete och höstkorn. De kommer inte ge skörd samma år, men en bra tidig skörd kommande år.

Share this post