Trendig

Vad ska man odla 2022?

Vad ska man odla 2022?

Fruktträd, potatisrader, hallon- och vinodlingar ersätter gräsmattan. Folk köar till kolonilotterna och en egen plats på jorden för odling och samvaro. Fleråriga växter med en berättelse och förankring blir viktiga. Vårdträdet får en renässans liksom krukväxter som går i arv.

Hur sår man en åker?

Jorden förbereds Innan bonden sår brukar marken plöjas och harvas. Det gör bonden genom att vända jorden med en plog och jämna till den med en harv. Vid sådden sätts fröna i marken med en såmaskin och därefter väntar vältning för att trycka till jorden runt fröet.

Vill börja odla?

VAD vill du odla? Allting med frukter tar tid och oftast plats! Tomater, gurka och squash går att odla inne, men gör sig bättre på balkong, växthus eller ute där solen kan skina ordentligt. De flesta kålväxter, sallat och örter går däremot mycket fortare och är lättare att börja med.

Vad är fördelarna med ekologisk mat?

Rikare natur. Fler värdefulla växter, insekter och fågelarter – naturen mår bra av ekologisk odling! Utan kemiska bekämpningsmedel, tack vare odling av olika grödor på fälten och med betande djur har ekologiska gårdar 30 procent högre biologisk mångfald jämfört med oekologiska.

Hur gör man utsäde?

Betning innebär att man behandlar utsädet, till exempel genom att applicera ett växtskyddsmedel direkt på fröet, innan sådd. Syftet är att främja etablering och i förlängningen skördepotentialen genom att kontrollera sjukdomar som kan angripa utsädet och de unga plantorna.

Varför är det viktigt att äta närproducerad mat?

Närproducerade varor har inga specifika regler för hur de ska produceras, det innebär bara att de producerats i närområdet. Fördelar med närproducerat kan vara att man har större möjlighet att få insyn i hur livsmedlen odlas och tillverkas, samtidigt som närheten kan göra själva produktionen och odlingen mer verklig.

Vad finns det för fördelar respektive nackdelar med ekologisk mat?

Anledningen till att ekologisk mat är sämre för klimatet än konventionell är att skördarna per hektar är mycket lägre i ekologisk matproduktion, främst eftersom konstgödsel inte tillåts i ekologisk odling. För samma mängd mat krävs därför mycket större markareal om den är producerad ekologiskt.

Share this post