Blogga

Hur ofta ska du testa din brandvarnare?

Hur ofta ska du testa din brandvarnare?

Ha för vana att testa brandvarnaren en gång i månaden. Brandvarnaren bör även testas när man varit bortrest och den 1 december, det som vi kallar brandvarnardagen. En brandvarnarens livslängd är 8–10 år. Därefter räcker det inte att byta batterier utan du bör skaffa en ny brandvarnare.

Hur många brandvarnare per kvadrat?

Du bör ha minst en brandvarnare på varje våningsplan i din bostad, alternativt en brandvarnare som placeras där trappan mynnar till den övre våningen. Brandvarnarens övervakningsområde bör inte överstiga 60 kvm. Avståndet mellan två brandvarnare bör inte vara större än 12 meter.

Varför går brandlarmet utan anledning?

Är du trött på att din brandvarnare går igång utan anledning? En vanlig orsak till att en brandvarnare piper och tjuter tillsynes utan anledning är att batteriet håller på att ta slut eller att den ger ett falsklarm om den detekterar vattenånga eller partiklar från damm och pollen, vilket kan utlösa brandvarnare.

Hur tätt ska brandvarnare sitta?

Brandvarnare placeras i taket och helst mitt i rummet, men minst 50 centimeter från vägg, andra föremål eller ventilationsöppningar. Placera brandvarnare i anslutning till sovrum så att du hör larmet när du sover.

Hur många brandvarnare i en lägenhet?

Brandvarnare ska finnas i varje bostad Undersökningar visar att många brandvarnare inte fungerar, eftersom gamla batterier inte har bytts ut. Brandvarnaren bör sitta i takets högsta punkt, inte på väggen. Det bör finnas minst en brandvarnare på varje våning, samt i eller vid sovrum.

Kan en brandvarnare pipa utan batteri?

Om du har varit borta hemifrån mer än en vecka – kontrollera att brandvarnaren fungerar som den ska. När batteriet börjar bli dåligt piper brandvarnaren till med jämna mellanrum, detta för att ge dig tid till att byta batteriet innan det tar helt slut. Om det sker när du är bortrest missar du varningssignalen.

Varför piper brandvarnaren ibland?

När batteriet börjar bli dåligt piper brandvarnaren till med jämna mellanrum, detta för att ge dig tid till att byta batteriet innan det tar helt slut. Om det sker när du är bortrest missar du varningssignalen.

Share this post