Allmänning

Hur skoter man en Oxalis?

Hur sköter man en Oxalis?

Oxalis tycker om att stå ljust, men inte i skarpt solljus (till exempel på en hylla eller piedestal brevid ett fönster). I ett ljust läge håller sig bladstjälkarna upprätta, i skuggigare lägen blir bladstjälkarna långa och böjda. Putsa plantan regelbundet genom att försiktigt rycka upp vissnade blad och blommor.

Hur sköter man Klöverblomma?

Växtplats: Blir finast på ljus och solig plats men skuggas lätt i söder vid middagstid på sommaren. Vatten och näring: Vattna grundligt och låt sedan jorden torka till lite lätt men inte torka ut. Vid torka stannar blomningen upp. Häll svag dos näring i vattnet från vår till höst.

Kan man ha Oxalis ute?

Idealiska platser är så ljust som möjligt och står de utomhus trivs de i lätt skugga då bladkanterna kan brännas av för stark sol. Jag gödslar med flytande växtnäring under sommarhalvåret.

Kan man äta all Oxalis?

Harsyra är en så kallas oxalis vilket är ett släkte av harsyreväxter (läs också om röd oxalis). De söta hjärtformade små bladen och blommorna är goda såväl i såser som i paj, soppa eller en sallad. Dekorera drinken eller små krustader – bara fantasin sätter gränser.

Hur övervintrar man klöver?

Ställ växten svalt under vintern och vattna sparsamt. Temperaturen ska gärna ligga på 5-10 grader och det gör inget om rummet är mörkt. Man kan också plocka ur jordstammarna, rhizomerna, ur krukan under hösten och förvara dem i askar på en torr mörk plats.

Kan man odla harsyra?

Harsyra är en anpassningsbar växt och den brukar klara sig hyfsat även där solmängden inte är ideal för den. Att sätta lökarna: Börja med att lucka upp jorden ned till 15 centimeters djup. Mylla ned benmjöl på botten.

Hur plantera Oxalis?

Oxalis är inte speciellt kräsen av sig utan trivs i helt vanlig blomjord. Har man något dränerande och fukthållande substrat till hands kan det blandas ner i krukan – då håller sig jorden lucker och fin under hela säsongen. Perlite eller pimpsten fungerar utmärkt. Vattna rejält när växten är färdigplanterad.

Kan man övervintra klöver?

Du kan ställa undan krukan mörkt och svalt, i t ex en matkällare, och ta upp den och plantera om på vårkanten. Vattna inte under vilan. Du kan plocka upp rhizomerna (rotknölarna) ur krukan och vinterförvara dem i en ask eller papperspåse mörkt och svalt.

Share this post