Populära

Vad innebar Uretaroskopi?

Vad innebär Uretäroskopi?

Uretäroskopisk stenbehandling Denna behandling lämpar sig väl för stenar som inte framgångsrikt går att fragmentera med ESVL-teknik eller stenar som är belägna så distalt i uretären att de är svåra att visualisera vid röntgengenomlysning.

Kan njursten vara farligt?

Du kan ha en njursten samtidigt med en urinvägsinfektion. Ibland beror infektionen på stenen. Stenen kan stängas in om urinvägsinfektionen finns i njurbäckenet. Då kan du få hög feber och blodförgiftning som kan vara livshotande.

Vad är bra att dricka vid njursten?

För att förebygga uppkomsten av nya njurstenar kan du försöka dricka mycket vatten, och äta mindre av mat som innehåller mycket socker, salt och protein. Proteinrik mat är till exempel kött, fisk, ägg och mjölkprodukter. Du kan även försöka minska i vikt om du är överviktig.

Hur tar man bort njursten?

Med hjälp av röntgen för läkaren in en tunn nål i njuren. Via kanalen som bildas förs ett tunt rör in och med hjälp av fiberoptik kan man se stenen eller stenarna. Stenen krossas med ultraljud eller laser och sugs ut. Små millimeterstora stenkorn kan vara kvar efteråt, men dessa kissas normalt ut med urinen.

Vad är Urinvägskonkrement?

Smärtan vid njursten är i typiska fall ofta lokaliserad till flankregionen med typisk dunkömhet och till sin karaktär intervallartad. Stenbildning i urinvägarna orsakas av utfällning av saltkristaller i urinen.

Var ligger njurarna i kroppen?

Njurarna ligger på var sin sida om ryggraden, lite ovanför navelns nivå. Varje njure är formad som en böna. En njure är 10–12 centimeter lång.

Hur ofta kan man få Njurstensanfall?

Men vissa får njurstensanfall. En del får bara ett anfall – men ofta kommer problemet tillbaka. De ger kraftig smärta i nedre delen av magen samt flanken (området mellan revben och höft) som kan komma och gå, intervallsmärta. Det är vanligt att ha svårt att vara still vid ett njurstensanfall.

Vad kan man göra själv mot njursten?

Vad du själv kan göra De flesta små njurstenar följer så småningom ut med urinen. Se till att dricka mycket vätska för att bli av med dem snabbare. Lindrig smärta kan behandlas med receptfria smärtstillande läkemedel från apotek.

När operera njursten?

Är stenarna större kan de stanna kvar i njuren eller trilla ner och fastna i urinledaren. Om stenen blir kvar i urinledaren kan urinen inte passera. Sten i urinvägarna kan behandlas med stötvågsbehandling (ESVL), titthålsoperation i njuren eller operation med hjälp av fiberoptik via urinröret.

Hur fungerar Uretären?

Den färdiga urinen samlas först i njurbäckenet och transporteras sedan till urinledaren (uretären), för att ledas vidare till urinblåsan för tillfällig förvaring (1). Njurarnas huvuduppgifter är att filtrera blodet och se till att skadliga substanser och restprodukter såsom urea kan lämna kroppen via urinen.

Share this post