Allmänning

Varfor far man purpura?

Varför får man purpura?

Medfödd trombotisk trombocytopen purpura orsakas av mutationer i genen ADAMTS13 som finns på kromosom 9 (9q34.2). Genen är en mall för tillverkningen av (kodar för) enzymet ADAMTS13. Mutationer i ADAMTS13 kan leda till att cellernas frisättning av enzymet inte fungerar, eller att enzymet får nedsatt funktion.

Varför får man låga trombocyter?

Lågt värde av trombocyter Det kan exempelvis handla om brist av B12 och folsyra, leukemi, blodbrist eller att du tar något läkemedel som påverkar benmärgens förmåga att skapa nytt blod. Ett lågt värde av trombocyter är ingen sjukdom i sig utan något som händer på grund av en underliggande sjukdom/orsak.

Vad beror trombocytopeni på?

Läkemedel: Till exempel SSRI, Tiazider, Cytostatika, Clopidogrel och Heparin (även LMH), antibiotika. Minskad produktion i benmärgen: Den vanligaste orsaken är en toxisk effekt vid alkoholmissbruk. Ses även vid hematologiska maligniteter, benmärgsmetastaser av annan cancer.

Hur snabbt kan trombocyter sjunka?

Dessa antikroppar binder TF4 i närvaro av hepariner och aktiverar trombocyterna. Trombocytantalet sjunker vanligen till < 50 x 109/L 5–10 dagar efter insatt behandling och risken för venös trombos är stor.

Varför får man Petekier?

Petekier uppkommer genom att det blir en blödning från hudens minsta blodkärl, kapillär, i hudens yttersta lager. Petekier kan man få genom en allergisk reaktion, till exempel om man tar någon medicin man inte tål.

Vad är Henoch Schönlein purpura?

Henoch-Schönleins purpura är en småkärlsvaskulit som kännetecknas av palpabel purpura (sekundär till kutan vaskulit) och glomerulonefrit. Eventuella etiologiska faktorer som utlöser purpura vaskulit omfattar fysisk belastning, nosokomiala virala infektioner.

Vad är normalvärdet för trombocyter?

– vårdgivare ska kontaktas vid låga värden, under 117 för kvinnor, 134 för män. – diskutera med din vårdgivare vid nästa besök vid höga värden, över 153 för kvinnor, 170 för män vid flera tillfällen. Mått på storlek och volym av röda blodkroppar, ingår i analyspaket. Enskilda provsvar brukar inte tolkas separat.

Share this post