Allmänning

Kan man ata odon?

Kan man äta odon?

Odonets bär går att äta som sådana. Bären kan också användas i gröt, soppor eller saft. Odonet konserveras genom djupfrysning, torkning, kokning till sylt eller saft. Det milda bäret kan användas tillsammans med andra mer aromatiska bär.

Kan förväxlas med blåbär?

Blåbär kan förväxlas med ett bär som heter Odon och växer nära blåbären. När du lärt dig hur blåbär och Odon ser ut är det inte svårt att skilja dem åt, men för en nybörjare kan det vara lite klurigt. Odon växer på stora buskar, har annorlunda blad och ovala bär som är ljusa inuti.

Vad kan man göra av odon?

Odonbär kan användas som blåbär; ätas färska, torkas eller till saft, sylt, gelé. Odon passar också att användas till likör och vin. Förr jäste man bären och destillerade en sprithaltig dryck. Odon klarar förvaring lika dåligt som blåbär.

Hur smakar odon?

Dessutom växer båda bären på samma ställe, så risken att plocka fel är stor. Men det är ingen fara. Odon är lika ätbara som blåbär, men många anser att de inte är lika goda. De smakar mindre än blåbär, men det går bra att göra sylt eller saft på dem om man vill.

Vad är Galenbär?

Galenbär kan avse: Galenbär – bygdemmål för en låg buske, se Besksöta. Galenbär – bygdemmål för en växt som lätt förväxlas med blåbär, se Odon.

Vad är det för bär som ser ut som blåbär?

Bär som liknar blåbär

  • Odon växer på samma ställe som blåbär och liknar dessutom blåbär, så det kan vara lätt att ta fel.
  • Slånbär ser ut ungefär som blåbär fast större.
  • Kråkbär påminner också om blåbär men de är mindre.
  • Mjölon ser mer ut som lingon än blåbär.

När kan man plocka odon?

Plocka färska odon i augusti när de är mogna.

Är odon nyttigt?

Tro det eller ej, men odon är faktiskt nyttigare än blåbär. De har tio gånger mer c-vitamin och innehåller bland annat något som heter flavonoider och antocyaniner. Krångliga namn på saker som är väldigt nyttiga. Antocyaniner i odon håller huden ung och skyddar vid exponering av UV-ljus.

Share this post