Innehållsförteckning
Varför blev barnkonventionen lag i Sverige?
Barnkonventionen blir svensk lag den 1 januari 2020. Barnkonventionen innehåller regler för barns rättigheter. Med den här lagen vill regeringen att det ska bli tydligare att barn har egna rättigheter och att det ska blir tydligare hur vuxna ska använda barnkonventionen när de fattar beslut som rör barn.
Vad är en allmän kommentar till en artikel i en konvention?
De allmänna kommentarerna utvecklar innehållet i en viss artikel och förklarar mer i detalj vilka rättigheter just den artikeln ger och vad som krävs av konventionsstaterna. De allmänna kommentarerna kan vara till stor nytta om man vill fördjupa sig i konventionen.
Hur skyddar FN de mänskliga rättigheterna?
Så skyddar FN de mänskliga rättigheterna
- Först sker ett undertecknande som ett viljeuttryck av en regering att verka för en ratificering av konventionen.
- Därefter ser landet över och ändrar, om det är nödvändigt, sin nationella lagstiftning så att den överensstämmer med konventionen.
Vem har beslutat vad barnkonventionen ska innehålla?
Barnkonventionen är resultatet av tio års förarbete med konsultationer och förhandlingar mellan regeringar, organisationer och experter inom olika barnområden.
Vilka förändringar innebär det för Sverige att barnkonventionen har blivit en lag?
Barnkonventionen blev svensk lag den 1 januari 2020. Det betyder att barnet som rättighetsbärare får en stärkt ställning och att de som arbetar med barn som befinner sig i utsatta situationer får ett skarpare juridiskt verktyg.
Vad innebär artikel 9?
Vad innebär artikeln? Artikel 9 gäller alla former av tillgänglighet – Såväl fysisk som kognitiv och kommunikativ. En kränkning av rätten till tillgänglighet ska ses som diskriminering. De miljöer och tjänster som omfattas av artikel 9 ska vara tillgängliga för alla.
Hur efterlevs mänskliga rättigheter i världen?
Staterna är skyldiga att respektera folkrättens regler. Varje land har ett ansvar för att dess åtaganden vad gäller de mänskliga rättigheterna omsätts i nationell lagstiftning. Det räcker dock inte med lagar som klargör statens skyldigheter eller som förbjuder vissa handlingar.
Vad kan FN göra om ett land bryter mot de mänskliga rättigheterna?
Amnesty International kommer varje år med en rapport där kränkningar av de mänskliga rättigheterna i en majoritet av världens länder redovisas. Ett stort problem i det internationella umgänget är att reella möjligheter att utöva sanktioner eller åtgärder mot en felande stat är nästintill obefintliga.
Vem skapade barnkonventionen?
FN:s konvention om barnets rättigheter, eller barnkonventionen som den ofta kallas, antogs av FN:s generalförsamling den 20 november 1989. Sverige ratificerade barnkonventionen utan reservationer 1990.