Innehållsförteckning
Vad pratar ungdomar om?
Ungdomars samtal Ungdomars samtalsämnen skiljer sig något från vuxnas vad gäller innehållsliga drag. Ungdomar uttrycker åsikter, värderingar och känslor i högre grad än beskrivningar och argument. Dessutom förs nya samtalsämnen in innan det föregående är avslutat.
Hur ungdomar talar?
Ungdomars talspråk är expressivt, lekfullt och aktivt. Det innehåller många språkliga nyheter. Sett i ett längre perspektiv, är det sannolikt att många förändringar i talspråket har sin upprinnelse i just ungdomars språk. Ungdomsspråk är inte bara konstiga ord och fraser.
Vad är attityden mot Kronolekt och multietniskt ungdomsspråk?
Uttal influerat av andra språk och är ofta stötigt. Ofta kan personer med multietniskt ungdomsspråk växla från ett mer formellt tal och mer standardsvenskt uttal till ett mer oformellt tal och tvärtom. Kallas även förortsslang och fungerar som deras identitetsmarkör och skapar samhörighet.
Vad är en sociolekter?
Det här fenomenet liknar dialekter men här handlar det om hur sociala skillnader visar sig i språket. Variationerna hänger alltså samman med vad personen har för yrke, kön, ålder, utbildning, status, intressen etc. Vanligen behärskar en människa flera sociolekter eftersom man ingår i flera sammanhang.
Vad är typiskt för ungdomars språk?
Det som utmärker ungdomsspråk mest är just att orden och uttrycken är nya och svårbegripliga. – Poängen med att slangord ofta är färskvara är att det blir ett internt hemligt språk, säger Kari Fraurud, docent vid Centrum för tvåspråkighetsforskning vid Stockholms universitet.
Är ungdomsspråket bra?
Ja, 30-talets ungdomar klarade sig ju bra och det lär även 00-talets ungdomar göra. Språket är självsanerande och den dagen vi inte har användning för ett ord eller en konstruktion försvinner den. När nya behov uppstår skapar vi nya ord och begrepp. I dag är ungdomsspråket mer väldokumenterat än någonsin.
Hur pratade ungdomar förr i tiden?
Något som skolan också satsar väldigt mycket på är att lära ut att det finns olika sätt att prata på. Anna Gunnarsdotter Grönberg berättar att på 80-talet, när hon var ung, var ord som bauta, typ och liksom populära och användes flitigt av de unga.
Hur påverkar sociolekter?
Sociolekt. Sociolekter är de skillnader i språket som påverkas av social ställning i samhället. Din utbildning, ditt arbete och din inkomst kan påverka hur du väljer att använda ditt språk. Forskning har även gjorts på hur föräldrars utbildning och yrke påverkar deras barns språk.
Hur har Förortssvenskan påverkat svenskan?
Vokalernas längd gör att den svenska som talas i mångspråkiga förorter upplevs som ”stötigt” eller ”stackato”. Detta visar en studie av Nathan Young på Centrum för tvåspråkighetsforskning i Stockholm.