Allmänning

Hur manga cykelolyckor 2021?

Hur många cykelolyckor 2021?

Skriftlig fråga 2020/21:3147 av Lars Beckman (M) Riksdagens utredningstjänst har i en rapport (2021:728) visat antalet cykelolyckor med personskador med en medicinsk invaliditet med 1 procent eller mer.

Hur många skadar sig på cykel varje år?

Alla som cyklar kan råka ut för en olycka. Varje år skadas ca 2000 cyklister allvarligt i trafiken och varje år omkommer 20–30 cyklister.

Hur många dör i cykelolyckor per år?

Varje år dör i genomsnitt 24 personer i cykelolyckor. 220 cyklister skadas mycket allvarligt och 2000 cyklister skadas allvarligt. 80% av olyckorna är singelolyckor. Hälften av de som omkommit i en cykelolycka skulle ha överlevt om de använt hjälm.

Hur mycket skyddar cykelhjälm?

När en cykelolycka väl sker skyddar hjälmen huvudet och hjärnan, detta är väl belagt i forskningen. Enligt en studie från ett försäkringsbolag kan hjälmanvändning förhindra 60 procent av alla svåra skallskador som annars skulle kunna orsaka kroniska besvär. Dessutom förhindras fyra av tio allvarliga ansiktsskador.

Vilket ben bryter cyklister oftast?

Ungefär 2 000 av 3 850 allvarligt skadade år 2019 var cyklister och 222 cyklister var mycket allvarligt skadade. För de cyklister som skadas allvarligt (de som beräknas få en medicinsk invaliditet på minst 1 procent) är skador på armar, axlar och ben vanligast.

Varför ha cykelhjälm?

Cykelhjälm hjälper Enligt NTF så drar en cykelhjälm ner risken för huvudskador till hälften. Två av tre allvarliga huvudskador skulle kunna undvikas, och antalet mycket allvarligt skadade skulle minska med 25 procent om alla använde cykelhjälm.

Hur många procent använder cykelhjälm?

Ungefär fyra av tio vuxna använder hjälm när de cyklar men användningen varierar kraftigt beroende på var man bor. I och omkring Stockholm använder över sju av tio hjälmen och i Göteborgsregionen är det ungefär varannan. Storstäderna drar på det sättet upp den nationella användningen.

Share this post