Trendig

Hur farligt ar fluor?

Hur farligt är fluor?

En bieffekt av för mycket fluor är tandfluoros, fläckar på tänderna, som mest ses som ett estetiskt problem. För mycket fluor kan vara giftigt och leda till osteofluoros. Ostefluoros innebär ökad benmassa och bentäthet som ger smärta, stelhet och minskad rörlighet i lederna.

Kan man koka bort fluorid?

Fluorid försvinner inte ur vattnet vid kokning. Ammande mödrar kan dricka fluoridhaltigt vatten eftersom fluorid inte passerar till modersmjölken.

Vad ligger gränsvärdet i fluor på dricksvatten som är högt?

Livsmedelsverkets gränsvärde för fluorid i dricksvatten är 1,5 mg/liter (SLVFS 2001:30) och det överensstämmer med gränsvärdet i EU:s dricksvattendirektiv och WHO:s riktvärde. Värdet motiveras med att halter som är högre än 1,5 mg/liter ökar risken för fläckar på tandemaljen.

Är fluor cancerframkallande?

Hon hänvisade också till en svensk studie som visar att det inte finns några risker för cancer, infarkter eller frakturer så vida inte intaget av fluorid är mycket högt. Moderatorn och professorn Dan Ericson påpekade att tandkräm med fluorid är både säkert och effektivt mot karies.

Kan fluor ge cancer?

I sin rapportering konstaterar Ekot att det via bloggar och chattrådar på nätet sprids information om att tandkräm och tandvårdsprodukter med fluor skulle vara skadligt, till exempel som ett cellgift som kan ge cancer. Många gånger uppmanas föräldrar att skydda sina barn och använda tandkrämer utan fluor.

Är det fluorid i vatten?

Förutom dricksvatten är andra källor av fluorid, fluorid i mat och dryck, till exempel grönsaker, fisk, te samt tandkräm och fluorsköljning. Födan är vanligen det viktigaste intaget. Enligt Livsmedelsverkets föreskrifter (SLVFS 2001:30) om dricksvatten bedöms vattnet som otjänligt vid fluoridhalt 1,5 mg/l.

Är det fluor i svenskt kranvatten?

Fluor. Fluor förekommer som fluorid i förhållandevis höga halter i vissa grundvatten i Sverige. Om halten fluorid i dricksvattnet är för hög bör man i första hand vidta åtgärder i vattenverket.

Hur bra är tandkräm utan fluor?

Fluor reparerar och förebygger karies – Experiment har visat att om man använder fluortandkräm två gånger om dagen, kan tänder utsättas för sockersköljning fem gånger utan att ta skada, säger Dan Ericson. Utan fluor klarar tänderna bara socker en enda gång.

Share this post