Allmänning

Kan man satta lavendel pa hosten?

Kan man sätta lavendel på hösten?

Lavendel kan också sås utomhus i september till november i krukor eller på friland avsett för uppdrivning. Krukorna står kvar ute hela vintern och till våren har plantorna hunnit växa till sig. Läs gärna mer i Så här försår du perenner.

Var trivs lavendel bäst?

Lavendel trivs i full sol till lätt skugga, och eftersom den är en medelhavsväxt får den inte stå blött. Jorden ska vara sandig/grusig, genomsläpplig, och ha god dränering (vattnet ska rinna bort snabbt). Den tål torka bättre än fukt. Lavendel kan klara sig upp till zon 5, men trivs bäst i zon 1-3.

Hur mycket kyla tål lavendel?

Kan tåla ner till 15 minusgrader, och man brukar räkna att den klarar sig till och med zon 3.

Hur sent kan man plantera lavendel?

Övervintra lavendel i kruka Lavendel klarar vintrarna bra, bara överskottsvatten kan rinna ifrån. Rötterna tål inte att stå fuktigt, vare sig sommar eller vinter. I en väldränerad kruka är detta inga problem. Ställ krukan skyddat intill husväggen om vintern.

Kan man klippa ner lavendel på hösten?

Klippa ner lavendel på hösten De brukar kunna klara lite tuff beskärning. Tips: Vid beskärning och nedklippning kan du ta tillvara på de bortklippta skotten och föröka lavendel genom sticklingar.

När är det bäst att plantera lavendel?

Väljer du att så frö ska du plantera redan tidigt på våren, antingen inomhus eller i växthus. Sätt fröna cirka fem millimeter djupt i vanlig såjord. Planterar du istället en planta räcker det att du börjar i april/maj beroende på i vilken zon du bor i. Viktigast är att frostnätterna har upphört helt.

Hur tålig är lavendel?

I Sverige är lavendeln härdig nog att kunna planteras upp till växtzon 5, om den har gynnsamma former runt sig – men för dig som bor i växtzon 3 och norröver är det att rekommendera plantering i en förhöjd rabatt, pallkrage eller i krukor som förvaras ljust och frostfritt, om du vill ha en chans att lyckas.

Share this post