Allmänning

Vad menas med Mjukdelsskada?

Vad menas med Mjukdelsskada?

De flesta idrottsskador är vad vi kallar mjukdelsskador, vilket betyder vävnadsskador som uppstår i muskler, senor och ligament. Skador kan uppkomma akut, eller via en lång tids överansträngning. En skada uppstår när belastningen är större än vad en given struktur tål.

Vad finns det för mjukdelsskador?

Mjukdelsskador i knäleden orsakas ofta av indirekt våld i form av vridning och/eller översträckning men även direktvåld förekommer. Allvarliga ligamentskador i knäleden är vanligast hos yngre idrottande individer och en av de vanligaste orsakerna till en ofrivilligt avbruten idrottskarriär.

Hur lång tid tar det att läka en axelskada?

Träning för att återfå funktionen Läkningstiden för en lednära axelfraktur är ca 8 veckor. Att åter träna upp sin funktion tar dock oftast längre tid, ca 6-12 månader. Träningen syftar till att återfå rörlighet och styrka i armen. En mycket viktig del av träningen är att använda armen i vardagen så mycket det går.

Vilka är de viktigaste sakerna att tänka på för att en skada ska läka bra?

Tålamod, andra intressen, positivt tänkande och att inte tappa självförtroendet. Det är några av sakerna som är viktiga när man är skadad. Ja, sen är det tyvärr lättare sagt än gjort när du endast vill fortsätta kämpa mot sina mål.

Vad är price metoden?

PRICE står för: P – PRESSURE – Se till att så snabbt som möjligt anlägga tryck mot det skadade området. Detta är den viktigaste åtgärden för att minska skadans omfattning. Trycket anläggs med fördel med hjälp av en linda om detta finns till hands.

Kan inte räta på knät?

Symtom på meniskskada De vanligaste symtomen på meniskskada är ett knä som gör ont när man vrider sig eller sitter på huk, låser sig och svullnar upp. Låsningskänslan kommer ofta som en effekt av att lösa meniskbitar fastnar någonstans i knäleden och hindrar knät från att röra sig som vanligt.

Hur kan en mjukdelsskada uppstå?

Vad betyder medial Meniskruptur?

Inom idrotten vanlig skada, framför allt vid vridning av knät eller huksittande (till exempel vid landning efter hopp). Medial meniskskada är vanligare än lateral skada på grund av mindre rörlighet av menisken. Kan vara associerat med ligamentskador, framför allt på mediala kollateralligamentet.

Hur rehabiliterar man en skada?

En skada innebär alltid att du måste vila en tid för att rehabilitera den skadade delen och därmed missar du kanske både viktig träning och tävling. För att vilotiden ska bli så kort som möjligt är det därför viktigt att du vet hur du ska agera när olyckan är framme. Nonchalera aldrig en skada.

Vad är rehab och varför är rehab viktigt?

Rehabträning betyder att återfå den funktion man hade innan en skada, och används vid all seriös skadehantering. Träningen är anpassad vid olika besvär, akuta eller långvariga. Syftet är att t. ex minska smärta, öka rörlighet, öka styrka/uthållighet och stabilitet för en bättre funktion.

Share this post