Rekommendationer

Vad ar undanrojande av skyddstillsyn?

Vad är undanröjande av skyddstillsyn?

Kraven för att undanröja en skyddstillsyn är att den dömde allvarligt åsidosatt sina åligganden och kan det antas att sådana åtgärder som övervakningsnämnden får vidta blir utan verkan (dvs. varning). Det är åklagaren som normalt sett för en sådan talan om undanröjande.

Vad är skillnaden mellan villkorlig dom och skyddstillsyn?

Vid skyddstillsyn är prövotiden tre år medan den vid villkorlig dom är bara två år. Skyddstillsyn är förenad med övervakning under minst ett år medan villkorlig dom, om den inte förenas med en föreskrift om samhällstjänst, i praktiken inte har något verkställighetsinnehåll.

Vilka brott leder till skyddstillsyn?

Skyddstillsyn med särskild behandlingsplan (kontraktsvård) Kontraktsvård kan bli aktuellt för den som har någon typ av beroende, till exempel av alkohol eller narkotika, är spelberoende eller våldsbenägen. För att kunna dömas till kontraktsvård måste den dömde vara medveten om sitt missbruk eller beroende.

Hur ofta träffar man frivården?

I och för sig träffar handläggaren övervakaren minst en gång varje månad och har ett trepartssamtal var tredje månad samt håller löpande kontakt med berörda myndigheter. Men frivårdens direkta kontakt med klienten får ändå i normalfallet ses som relativt begränsad.

Vad innebär det att få samhällstjänst?

Den som dömts till skyddstillsyn eller villkorlig dom kan även bli dömd att utföra samhällstjänst. Det innebär att personen ska göra ett samhällsnyttigt och oavlönat arbete på sin fritid. Domstolen kan döma ut mellan 40 och 240 timmars samhällstjänst. Läs mer om samhällstjänst på Kriminalvårdens webbplats.

Vad gör man när man har samhällstjänst?

Samhällstjänst innebär att man döms till att utföra ett oavlönat arbete på sin fritid, lägst 40 och högst 240 timmar. Antalet timmar är relaterat till hur långt fängelsestraff man i annat fall skulle ha dömts till.

Vad händer om man bryter mot skyddstillsyn?

En skyddstillsyn har också en prövotid på tre år då den dömde måste sköta sig. Om hen begår nya brott under den tiden riskerar hen både att få ett hårdare straff för det nya brottet och att skyddstillsynen undanröjs och ersätts med ett annat straff. Om det händer blir straffet oftast fängelse.

Vad innebär det att bli dömd till skyddstillsyn?

Skyddstillsyn är en påföljd enligt Brottsbalkens28 kap BrB. För den som dömts till skyddstillsyn löper en prövotid på tre år. Under prövotiden ska den dömde vara skötsam och försörja sig efter förmåga. Samtidigt med domen utser tingsrätten en övervakare, som ska hjälpa och stödja den dömde.

Hur länge har man frivård?

den villkorliga frigivningen varar lika länge som fängelsestraffet skulle gjort, minst ett år. Man kan vara villkorligt frigiven i flera år. – För villkorligt frigivna gäller ungefär samma regler som för skyddstillsyn.

Vad händer om man struntar i frivården?

Dom två månaders fängelse, som avtjänas som övervakning, med tillägg att ”nykterhets främjande åtgärder” som bestäms av frivården ska ske, alltså inget vårdkontrakt, men nästan.

Share this post