Blogga

Var finns nikotinamid?

Var finns nikotinamid?

Det finns i två former: niacin och ett derivat som kallas niacinamid eller nikotinamid. Niacin förekommer främst i växter medan nikotinamid finns i animaliska livsmedel. Båda omvandlas i kroppen till den aktiva formen NAD (nikotinamid-adenin-dinukleotid).

När ska man ta B3?

Vitamin B3 är nödvändigt för frisk hud, tunga, hår och naglar. B3 krävs för omsättningen av kolhydrater, fett och protein. Tillsammans med övriga B-vitaminer stimulerar B3 produktionen av matsmältningsenzymer och lindrar magbesvär. Vitaminet är nödvändigt för hjärna, nervsystem och binjurar.

Kan man överdosera B3?

Du kan oftast hitta B3 i tillskott som multivitamin produkter eller B-komplex. Det är svårt att överdosera niacin, eftersom det krävs rätt stora mängder för att komma dithän. Om du dock mot förmodan fått i dig en alltför stor dos av niacin B3 kan du märka av skador på organ som lever, gallblåsa och bukspottkörtel.

Är nikotinamid och niacin samma sak?

Niacin, som är ett B-vitamin, behövs för att bryta ner fett, kolhydrater och protein. Vitaminet hjälper till att hålla nervsystemet fungerande och huden frisk. Niacin finns som två former: nikotinsyra och nikotinamid. Båda former finns naturligt i maten.

Vilka grönsaker innehåller vitamin B3?

Följande livsmedel innehåller vitamin b3 (niacin)

# Produkt Enhet
25 Jordnötter torkade mg
26 Makrill kokt mg
27 Makrill stekt mg
28 Jordnötssmör mg

Hur får man i sig B3?

Källor till vitamin B3 i kosten Vitamin B3 finns i många livsmedel, men bra källor är kött, fisk, inälvsmat, ägg och gröna grönsaker.

Hur mycket B3 vitamin per dag?

Hur mycket niacin behöver vi?

Kön/Grupp/Ålder Rekommenderat intag per dag
Pojkar 10-13 år 15 niacinekvivalenter
Pojkar och män 14-30 år 19 niacinekvivalenter
Män 31-60 år 18 niacinekvivalenter
Män 61-74 år 16 niacinekvivalenter

Kan man överdosera näringsjäst?

Det finns ingen rekommenderad gräns vid dosering. Använd vår näringsjäst från Spireco i eller på all mat där du önskar den ostiga, nötiga och salta smaken.

Vad gör tiamin i kroppen?

Vitamin B1 (Tiamin) Vitamin B1 kallas också tiamin. Vitamin B1 är viktigt för att reglera förbränningen av kolhydrater. Eftersom tiamin är en vattenlöslig vitamin behöver kroppen få tillskott av den dagligen via mat eller kosttillskott.

Share this post