Rekommendationer

Hur odlas avokado i Mexiko?

Hur odlas avokado i Mexiko?

Tallskog i Mexiko huggs ner för att ge plats åt avokadoodlingar vilket utarmar miljön. Detta görs ofta utan tillstånd. Mexico producerar en stor del av all avokado som konsumeras i världen. Det skapar arbetstillfällen men har en bieffekt i form av avskogning i snabb takt.

När får avokado träd frukt?

När träden är runt 7 år gammalt producerar de upp till 300 frukter på ett år. Som i många andra fall finns avokadoträd även i trädgårdsformat, en underart som endast blir upp till 3 meter högt och som också ger frukt.

I vilka länder växer avokado?

I butik hittar vi ofta avokado från Mexiko och olika länder i Sydamerika, till exempel Chile. Avokado kan komma från områden där odlingen kan ha mycket hög påverkan på vattenresurserna. Det kan också vara hög risk för förlust av biologisk mångfald eftersom odlingarna kan anläggas i områden som är naturligt artrika.

Vilket land äter mest avokado?

Vi svenskar verkar inte kunna få nog av avokado. Sverige är världstrea i avokadokonsumtion per capita, enligt SvD. Avokadon färdas långväga, då större delen av den avokado vi äter kommer från Mexiko, då främst delstaten Chiapas i södra Mexiko. Avokadon är dessutom extremt törstig.

Var odlas mest avokado?

Odling

Nr Område Produktion (ton)
1 Mexiko 1 520 695
2 Dominikanska republiken 428 301
3 Peru 349 317
4 Indonesien 307 326

Varifrån importerar Sverige avokado?

Priserna på avokado stiger För fem år sedan importerade Kina 80 ton avokado från Mexiko, Chile och Peru. Förra året var samma siffra 24 000 ton – och efterfrågan bara fortsätter att öka.

Hur länge lever en Avokadoplanta?

Det gör inget att plantan inte planteras direkt när rötterna nått 10 centimeter utan den kan lika gärna stå i vatten ett tag till. En avokadoplanta kommer ändå inte bli så mycket större än en vanlig krukväxt och har ungefär en livslängd på ett år.

Vilka djur äter avokado?

Elefanter och noshörningar skulle klara det men de finns på andra sidan Atlanten. Tapiren, den största inhemska avokadoätaren, är med sina trehundra kilo för liten för att svälja kärnan hel. Även om tapiren gärna äter en avokado ibland är den ingen tillförlitlig fröspridare.

Varför ska man inte äta avokado?

För att ge ett enkelt svar: nej, avokado är inte giftigt – för människor. Avokado innehåller ett växtgift som heter persin som fungerar som ett naturligt skydd för avokadon. Giftet är generellt sett ofarligt för människor men kan skada vissa djur om de får i sig det i för stora mängder.

Share this post