Blogga

Vad tittar arbetsgivare pa?

Vad tittar arbetsgivare på?

Vanligast är att företagen tar referenser, men vart fjärde företag uppger att de också gör sökningar på internet via exempelvis Google för att kontrollera kandidaterna. Vart tionde företag undersöker dessutom sociala medier som Twitter, Facebook och bloggar för att få en mer komplett uppfattning om kandidaten.

Får arbetsgivare göra bakgrundskontroll?

Kan jag tacka nej? Arbetsgivaren behöver inte ha samtycke från dig att göra en bakgrundskontroll mot Sveriges domstolar då detta är offentliga handlingar. Däremot kan du direkt säga att du inte vill att en bakgrundskontroll görs i ditt personnummer.

Kan rekryterare se min lön?

Det kan vara bra att först fråga vilka förväntningar den sökande har på lön och andra förmåner och därefter berätta vilken lönenivå företaget tänkt sig för det aktuella jobbet. Som chef/rekryterare vill du självklart fatta de beslut som är mest lönsamma för verksamheten, det är ju trots allt det du blir bedömd efter.

Hur lång tid tar en bakgrundskontroll?

Hur lång tid tar det att göra en bakgrundskontroll? Det beror på hur omfattande kontrollen är. Är det enklare variant kan det ibland räcka med en dag och är den av mer omfattande karaktär kan den ta upp till tio dagar. Det skiljer givetvis mellan olika BKF-företag och hur arbetsbelastningen är för tillfället.

Vad kollar man på bakgrundskontroll?

Kontroll av ekonomiska och juridiska frågor Ibland ber vi dem även verifiera uppgifter som du har gett i ditt CV eller annan information från rekryteringsprocessen. Du kan också känna dig trygg med att det alltid framgår exakt vad ToFindOut ska verifiera i varje enskild bakgrundskontroll.

Vad innebär bakgrundskontroll vid anställning?

Att göra en bakgrundskontroll innebär att vi utökar och verifierar faktaunderlaget inför ett anställningsbeslut. Bakgrundskontroller underlättar därmed för oss att leva efter vår vision. 90 procent av de kandidater som genomför en bakgrundskontroll får ökat förtroende för företaget.

Vad kontrolleras i en bakgrundskontroll?

Vad kollas i en bakgrundskontroll?

Syftet med en bakgrundskontroll bör vara att bedöma kandidatens lämplighet för den tilltänkta tjänsten. Personuppgifter i en ansökan, intervjuanteckningar, bakgrundskontroller och uppgifter från referenser får registreras och sparas så länge de är nödvändiga för ansökningsförfarandet.

Vad visar bakgrundskontroll?

Hur ser en bakgrundskontroll ut?

En bakgrundskontroll innehåller minst: verifiering av identitet, kontroll av ekonomi och rättsliga ärenden, vilket också är den standard som branschföreningen har gemensamt. Utöver det kan vi även verifiera uppgifter som du som kandidat har skrivit i ditt CV eller angivit under intervjuprocessen.

Kan arbetsgivare kräva kreditupplysning?

Ja, det är bara om du som blivande arbetsgivare har ett legitimt behov som du får begära kreditupplysning. Du ska ha behov av att göra en ekonomisk riskbedömning. Ett legitimt behov kan vara att personen i sin anställning kommer att hantera stora värden självständigt.

Share this post