Blogga

Hur mater man vatska?

Hur mäter man vätska?

Hydrometer eller areometer är ett instrument för att mäta vätskors densitet. En enkel hydrometer är oftast tillverkad av glas och är en sluten, rörformad behållare. Denna är indelad i två funktionellt olika delar. Nederst utgörs hydrometern av en något lite uppsvälld del, vilken till sin större del utgör flytkropp.

Vad är det för vätska i en termometer?

Relaterad information. Rumstermometrar innehåller en färgad vätska som vanligen är petroleumprodukt eller sprit. Ofarligt på grund av den minimala mängden. Är vätskan inte silverfärgad innehåller den inte kvicksilver.

Hur man använder en stektermometer?

Termometern placeras under tungan vid sidan av tungbasen. Om den placeras för långt fram i munnen blir mätvärdena upp till 1,0oC för låga. Personen får inte dricka, äta eller röka 15 minuter före mätningen. Det är viktigt att munnen är stängd under mätningen.

Vad mäter man med en hydrometer?

En hydrometer används för att räkna ut alkoholhalten samt kontrollera bryggningen och jäsningen. Den mäter densitet på en vätska, som kallas Specific Gravity, förkortat SG. Enheten är kilogram per liter.

När förbjöds kvicksilver i termometrar?

Förbud mot användning av kvicksilver i Sverige Sedan 1990-talet har det varit förbjudet att tillverka och använda termometrar, mätinstrument och vissa elektriska komponenter som innehåller kvicksilver.

Vad är termometer framledning?

Denna funktion reducerar väntetiden på varmvatten. I hus med långa avstånd mellan varmvattenväxlare och vattenkranar kan det dock uppstå en viss väntetid om inte fastigheten är försedd med varmvattencirkulation. Framledningstemperaturen till radiatorerna beror på utomhustemperaturen.

Hur använder man en Grilltermometer?

Stick in termometern från sidan i skivat kött som ligger i stekpannan eller på grillen. I större köttbitar, till exempel en stek som tillagas i ugnen eller i en gryta på spisen sticker man in termometern i den tjockaste delen av köttet, se till att spetsen inte stöter emot något ben.

Kan man ha en termometer i ugnen?

En köttermometer är bra att ha när man gör en stek i ugn eller i en gryta på spisen och köttet ska nå en viss innertemperatur. Stick i köttermometern så att spetsen hamnar så nära köttbitens mittpunkt som möjligt.

Share this post