Rekommendationer

Vilka ar de orubbliga rattigheter?

Vilka är de orubbliga rättigheter?

”Orubbliga rättigheter” – Kan inte inskränkas utan att RF ändras. Ex: åsiktsfrihet, skydd mot åsiktsregistrering, skydd mott tortyr och kroppsstraff. Övriga fri och rättigheter – Kan inskränkas genom riksdagsbeslut. Ex demonstrationsfrihet, mötesfrihet yttrandefrihet.

Vad kallades fram till 1809 chefen för rättsväsendet i Sverige?

När Magnus Gabriel De la Gardie avsattes från posten 1684 avskaffades ämbetet i Sverige. Men det återuppstod från 1787 till 1809, då Carl Axel Wachtmeister utnämndes till posten. Då var riksdrotsen även överpresident över hovrätterna och alltså chef för hela det svenska rättsväsendet.

Vad betyder de 4 grundlagarna?

Sveriges författning består av fyra grundlagar: regeringsformen • tryckfrihetsförordningen • yttrandefrihetsgrundlagen • successionsordningen. Grundlagarna räknas till den högsta nivån av lagar och inga andra lagar får motsäga dem. Grund lagarna ska skydda demokratin och är därför svå rare att ändra än andra lagar.

Vilken av de fyra grundlagarna är viktigast för att se hur Sverige skall styras?

Hur Sverige ska styras framgår av regeringsformen, som är en av Sveriges fyra grundlagar. De övriga är tryckfrihetsförordningen, yttrandefrihetsgrundlagen och successionsordningen. Grundlagarna är svårare att ändra än andra lagar. De kan bara ändras eller upphävas genom att riksdagen fattar två likalydande beslut.

När avskaffades enväldet i Sverige?

1809: Det kungliga enväldet avskaffas Efter en tid av kungligt envälde arresteras kung Gustav IV Adolf i en statskupp i mars 1809. Han avsätts av riksdagen den 10 maj och landet är i kris. Ett nytt utskott i riksdagen, konstitutionsutskottet, får i uppdrag att arbeta fram en ny grundlag.

När upphörde kungens makt i Sverige?

Förslag till ny regeringsform Efter avsättandet av kungen i statskuppen i mars 1809 var det viktigt, i synnerhet som Sverige var i krig med flera länder, att snabbt få en ny regent och en ny regeringsform där riksdagen och rådet åter fick ett ökat inflytande.

Share this post