Frågor

Nar behovs Kolmonoxidlarm?

När behövs Kolmonoxidlarm?

Räddningsverket konstaterar att ett kolmonoxidlarm är en billig livsförsäkring, de säljs för ett par tior. Varnaren behövs eftersom människan inte kan upptäcka os, som saknar färg, lukt och smak. I värsta fall leder kolmonoxidförgiftning till döden. De första symptomen är andningssvårigheter, kramper och medvetslöshet.

Hur behandlar man kolmonoxidförgiftning?

Behandlingen inriktar sig främst på att behandla bronkobstruktion, ödem i övre och nedre luftvägar samt att eliminera CO. Halveringstiden vid rumstemperatur är 3-4 timmar och med maximal syrgastillförsel reduceras den till 30-90 minuter och vid hyperbar syrgasbehandling till 15-20 minuter.

Var placera Kolmonoxidvarnare?

Kontrollera att kolmonoxidvarnarens larmsignal hörs ut till de lokaler där man vistas. Om du placerar varnaren i taket, installera den på minst 300 mm avstånd från väggarna. Om anordningen är en kombinerad brand- och kolmonoxidvarnare, installera varnaren i taket.

Vad är kolmonoxid farligt?

Kolmonoxid orsakar syrebrist Kolmonoxid binds vid hemoglobinet i de röda blodkropparna, varvid karboxyhemoglobin (COHb) bildas. Detta leder till att vävnaderna får mindre syre, eftersom kolmonoxid binds vid hemoglobin ungefär 200 gånger lättare än syre. De organ som lättast skadas av syrebrist är hjärnan och hjärtat.

Kan man dö av kolmonoxid?

Kolmonoxid orsakar syrebrist De organ som lättast skadas av syrebrist är hjärnan och hjärtat. Om förgiftningen är allvarlig men inte leder till döden kan irreversibla hjärnskador uppstå. Lindriga störningar i hjärtats och nervsystemets funktion kan uppträda redan vid koncentrationer på 50 ppm (58 mg/m3).

Vart ska man placera gasvarnare?

Placering av gasvarnare

  1. Naturgas och stadsgas är lättare än luft och stiger upp mot taket vid läckage. Gasvarnaren ska därför monteras ca 15-30 cm under taket .
  2. Flaskgas (gasol) och LPG-gas (butan, propan etc) är tyngre än luft och sjunker därför ned mot golvet vid läckage.

Share this post