Rekommendationer

Hur far man recept pa p-piller?

Hur får man recept på p-piller?

P-piller får du på recept. Boka en tid på en ungdomsmottagning om du vill börja med p-piller. Det finns ingen åldersgräns för när du får börja med p-piller, det är den som skriver ut det som avgör om det är ett bra preventivmedel för dig. Oftast är det en barnmorska du träffar, men det kan även vara en läkare.

Kan jag hämta ut p-piller utan recept?

P-piller kan du bara få genom att en barnmorska eller läkare skriver ut det på recept åt dig. För att få ett recept behöver du därför boka tid hos en ungdoms- eller en barnmorskemottagning.

När är det bäst att ta p-piller?

Om du tar dina p-piller på morgonen eller på kvällen spelar alltså ingen roll, det viktiga är att du kommer ihåg att ta dem. Många tycker det är lättare att komma ihåg att ta sina p-piller om man gör det samtidigt som man till exempel borstar tänderna på morgonen eller på kvällen.

Måste föräldrarna veta om man ska ha p-piller?

Svar. Nej, dina föräldrar måste inte veta eller godkänna att du skaffar p-piller, eller nåt annat skydd mot graviditet. Men det är bra om du kan berätta det för dem. Det beror på att de ansvarar för dig, din hälsa och vilka läkemedel du tar.

Får ingen mens sockerpiller?

Vissa gånger kan det hända att mensen inte kommer alls, trots att du tar dina sockerpiller eller har ditt planerade uppehåll. Har du tagit dina p-piller som du ska och inte har varit magsjuk är det ingen fara. Att mensen uteblir är extra vanligt med vissa sorters p-piller.

Hur mycket kostar p-piller för ett år?

Reglerna innebär bland annat: Egenavgiften blir max 100 kr per år. För p-piller innebär detta en egenavgift på 25 kr per tremånadersperiod. För hormonella preventivmedel som är verksamma längre än ett år är egenavgiften max 100 kr per uttag.

Vad är Dienorette?

Dienorette är ett receptbelagt läkemedel som innehåller hormonerna östrogen och gestagen. Det är ett så kallat kombinerat p-piller som används för att förhindra oönskad graviditet.

Vad händer om man tar två p-piller på en dag?

Fortsätt att äta hela kartan och sen får du ta någon extratablett från en reservkarta om du vill komma tillbaka till dina vanliga rutiner och börja på samma dag. Ring din barnmorska på ungdomsmottagningen om du vill ha mer råd, så får du direkthjälp och kan ställa följdfrågor så allt blir tydligt för dig.

Kan man gå upp i vikt av p-piller?

Det var frågor om preventivmedel, graviditeter, rökvanor samt längd och vikt. Svaren visade att 20 procent hade slutat med p-piller för att de var rädda för att gå upp i vikt. – Därför är det viktigt att informera om att p-piller inte påverkar kroppsvikten.

Får ingen Bortfallsblödning?

Både viktuppgång och viktnedgång kan göra att man får utebliven mens. Övervikt är en riskfaktor vid många hälsoproblem och mensens naturliga cykel kan påverkas. Bantning, dieter och andra typer av kraftiga viktnedgång kan göra att mensen uteblir.

Share this post