Populära

Vad kravs for att fa underhallsbidrag?

Vad krävs för att få underhållsbidrag?

Kan jag få underhållsstöd?

  • du har vårdnad om barnet.
  • du och den andra föräldern inte har ett förhållande.
  • du och den andra föräldern inte bor ihop.
  • den andra föräldern inte betalar underhåll alls, betalar ett lägre belopp än underhållsstödet eller inte betalar i tid.
  • barnet är under 18 år.
  • barnet är folkbokfört hos dig.

Vem är skyldig att betala underhållsbidrag?

När ett barn bor hos en av föräldrarna ska den andre föräldern betala för delar av barnets omkostnader. Tingsrätten kan besluta om och hur mycket detta underhållsbidrag ska vara om föräldrarna inte kommer överens. Ett underhållsbidrag betalas av en förälder till den andre föräldern varje månad.

Kan man få både underhållsstöd och underhållsbidrag?

Även om underhållsstöd betalas ut kan barnets rätt till underhåll även omfatta rätt till underhållsbidrag. Att den andre föräldern har bättre ekonomisk förmåga kan ligga till grund för att denne blir skyldig att betala ett högre belopp för att barnet ska ges samma standard som föräldern.

Vad händer om man vägrar betala underhåll?

Om du inte betalar underhållsbidrag för ditt barn eller om du inte har råd att betala kan ditt barn få underhållsstöd från Försäkringskassan. Det betalas ut till den andra föräldern och du ska sedan betala tillbaka hela eller delar av det beloppet till Försäkringskassan.

Hur mycket ska han betala i underhåll?

Per år räknat är normalbeloppet 120 procent av gällande prisbasbelopp. 120 procent av 2020 års prisbasbelopp är 4 730 kronor per månad. Den slutliga beräkningen av underhållsbidraget sker enligt en formel; Barnets behov av underhåll tas gånger den bidragsskyldiges överskott / föräldrarnas samlade överskott.

Vad är rimligt i underhåll?

Du ska betala 2 200 kronor i underhållsbidrag. Men eftersom du har barnet varannan helg och halva juli varje år (sammanlagt 56 dygn) kan du få göra ett avdrag på summan. Så här räknar man ut hur stort avdraget blir: Värdet för ett dygns umgänge blir 1/40 x 2 200 kronor (underhållsbidraget) = 55 kronor per dygn.

Måste man ange fadern?

Att du vet vem pappan är men inte berättar detta för socialnämnden är inte brottsligt. Du begår alltså inget brott om du väljer att inte ange vem pappan är. Det spelar ingen roll att socialnämnden vet att du vet vem pappan är men att du ändå inte säger något. Socialnämnden kan inte tvinga dig att berätta vem pappan är.

Hur mycket ska den andra föräldern betala i underhåll?

Kan man bli skyldig att betala underhåll retroaktivt?

Om en part inte betalat alls, eller betalat för lite i förhållande till reglerna, då kan den bli skyldig att i efterhand betala sin del. Det är det som kallas retroaktivt underhållsbidrag. Det innebär alltså att en förälder blir skyldig att betala underhåll för en tidsperiod som redan har varit.

Måste man betala underhåll när man är arbetslös?

I vissa särskilda fall kan man beviljas att befrias från delar av skulden. Detta gäller om föräldern har fått lägre inkomst på grund av exempelvis sjukdom, rehabilitering eller arbetslöshet, har skjutit upp betalningen under minst tre sammanhängande år och fortfarande inte kan betala.

Vad är underhållsbidrag?

Underhållsbidrag är ett månatligt belopp mellan föräldrar som ska användas till utgifter för barnets försörjning. Om barnet bor stadigvarande hos en förälder ska den andra föräldern betala underhållsbidrag. Försäkringskassan har inte till uppgift att bestämma om underhållets storlek,

Hur räknas underhållsbidraget ut?

Om förälder B har ett tillräckligt stort överskott och kan betala både underhållsbidrag och sin del av kostnaderna för barnen som hen bor med räknas underhållsbidraget ut så här: Underhållsbidrag = Barnets kostnad × B:s överskott / Överskott för A + B. Om överskottet inte räcker till alla barn.

Vad är underhållsbidrag för två barn?

Underhållsbidrag (UHB) för två barn . Underhållsbidrag (UHB) barn 1= B:s överskott efter avräkning × UHB för barn 1 / UHB för barn 1 + UHB för barn 2. Underhållsbidrag (UHB) barn 2 = B:s överskott efter avräkning × UHB för barn 2 / UHB för barn 1 + UHB för barn 2. Avräkning = överskott – kostnad för barn som bor hos B.

Share this post