Populära

Varfor mar jag illa nar jag har atit?

Varför mår jag illa när jag har ätit?

Om du får ont i magen, blir illamående, kräks eller får diarré efter måltid kan det bero på magsjuka eller matförgiftning. Besvären går vanligen över efter några dagar och du behöver sällan någon behandling. Det är däremot viktigt att du får i dig mycket vätska, gärna vätskeersättning, för att undvika uttorkning.

Vad ska jag göra åt min Ballongmage?

Att utesluta vissa livsmedel som man kan koppla ihop med gaser i magen och ballongmage är en väg att gå. Att för en dagbok vad man äter och hur mycket besvär man har kan ge en ledtråd varför besvären uppstått. Att äta lugnare men även stressa ner i allmänhet kan även det bidra till att lugna ner magen och tarmen.

Vad ska man äta när magen är svullen?

Ät fibrer och drick vatten Fibrer bidrar till att snabba på passagen genom tarmen. Lämpliga livsmedel är till exempel frukt som päron, kiwi och banan. Eller spannmål som havregryn och vetekli. Baljväxter som bönor, ärtor och linser innehåller också en stor del fibrer, men vissa av dessa upplevs av många ge gaser.

Kan inte äta mat mår illa?

Prova att äta torr mat som exempelvis rostat bröd eller en skorpa innan du stiger upp på morgonen och före dina måltider. Salt mat kan dämpa illamåendet. Prova till exempel ansjovis, kaviar, buljong, salta kex eller nötter.

Vill spy efter maten?

Bulimi är en ätstörning som innebär att du hetsäter och sedan försöker göra dig av med maten. Bulimi kan påverka hur du mår psykiskt och ge allvarliga skador på kroppen om du inte får behandling. De flesta som får behandling blir friska. Här kan du läsa om bulimi, eller bulimia nervosa som sjukdomen heter formellt.

Får inte ut gaserna i magen?

Du kan minska besvär av gaser i magen genom att minska mängden luft du sväljer, till exempel genom att inte röka, äta långsamt och inte tugga tuggummi. Du kan också påverka hur mycket gas som bildas genom att äta mindre mängder av vissa livsmedel, som bönor, livsmedel, lök och kål.

Varför är min mage hård och svullen?

En svullen mage som gör ont, diarré och gasbesvär är alla tecken på IBS. Men med rätt kost och receptfria läkemedel går besvären att minska. Förkortningen IBS står för Irritable Bowel Syndrome, som på svenska kan översättas till överkänslig tarm.

Hur upptäcks diafragmabråck?

Störst möjlighet att upptäcka bråcket är genom en sväljröntgen. Där du får ligga ner i framstupa sidoläge med tryckmanschett på magen samtidigt som du får svälja kontrastvätska.

Share this post