Allmänning

Ar pilonidalcysta farligt?

Är pilonidalcysta farligt?

Pilonidalcystan är alltså inte farlig, men den kan orsaka vissa besvär. För att undvika pilonidalcystor, eller lindra effekten av dem, kan det vara bra att raka bort håret i området där pilonidalcystan sitter, och hålla ordentligt rent. Om bölden gör ont kan vi tömma den på var och minska trycket.

När försvinner pilonidalcysta?

Det är i de allra flesta fall ett ofarligt tillstånd som försvinner efter behandling. Symtomen kan dock vara smärtsamma och orsaka besvär. Pilonidalcystor kan även kallas för sakralcystor. Uttrycket pilonidalcysta kommer från ”pilus”, som betyder hår på latin.

Hur får man Fistelgångar?

Det är vanligast att fistlar bildas av bölder, men de kan också uppstå utan dem. Risken att få bölder och fistlar ökar om du har en inflammatorisk tarmsjukdom som ulcerös kolit eller Crohns sjukdom. Men du kan också få bölder och fistlar utan att ha någon tarmsjukdom.

Hur tar man bort pilonidalcysta?

Operation av pilonidalcysta Operation av cystan görs i lokalbedövning. Håret i området rakas av då det annars kommer ner i såret och stör läkningen. Det finns olika tekniker för hur man kan operera men oftast används så kallad minimalinvasiv teknik. Då avlägsnas alla hudöppningar och man rensar cystan på hår och annat.

Vad är Hidroadenit?

Namnet Hidradenitis Suppurativa (HS) (synonym: acne inversa) kommer från grekiska för svett (hidros) och körtel (aden). HS är en kronisk inflammatorisk sjukdom som drabbar hårfolliklar i områden med apokrina svettkörtlar, som framför allt finns i axiller, ljumskar, perineum och crena ani.

Kan en pilonidalcysta försvinna av sig själv?

Besvären kan komma och försvinna av sig själv.

Varför uppstår Fistelgångar?

Minst 90 % av alla analfistlar utgår från analkörtlarna och uppstår efter analabscess. Andra orsaker är infektion i anslutning till en analfissur, Morbus Crohn, ulcerös kolit, förlossningsskada och iatrogena fistlar efter anorektal kirurgi.

Är fistlar farliga?

– Fistlar är inte farliga. Men har man ont ska man naturligtvis söka läkarhjälp. De behandlas oftast med ett enkelt kirurgiskt ingrepp som inte kräver någon längre konvalescens, säger Claes Johansson. Precis som fistlar är de flesta anala symtom helt ofarliga.

Varför får man finnar under armhålan?

Hidradenitis Suppurativa (HS) kännetecknas av inflammerade områden i huden där det ofta uppstår knölar, sår och bölder. Inflammationen uppkommer oftast i de hudområden där det finns en viss typ av svettkörtlar som kallas apokrina körtlar. De finns framför allt i armhålorna, ljumskarna, underlivet och på bröstet.

Share this post