Rekommendationer

Vad ar Ibsmage?

Vad är Ibsmage?

Att ha IBS innebär att ha en mage och tarm som är extra känslig. Vad som orsakar symtomen är mycket individuellt och det finns inga läkemedel som helt kan bota sjukdomen. Men det finns olika sätt att minska och lindra symtomen som uppstår, till exempel med hjälp av medicin och ändrade vanor.

Är IBS kroniskt?

IBS (Irritable Bowel Syndrome eller colon irritabile) innebär att du ofta har ont i magen eller problem med avföringen. IBS är kroniskt men symptomen kan komma och gå i perioder. Det är en väldigt vanlig och ofarlig sjukdom som brukar börja i ung vuxen ålder.

Kan man bli fri från IBS?

Man brukar säga att om du inte har blivit frisk inom två år så kommer besvären med all sannolikhet bli bestående. Det finns ingen medicin som botar IBS. Eftersom man inte vet den specifika orsaken bakom IBS går behandlingen ut på att lindra besvär såsom smärta, diarré och förstoppning och förebygga eventuella orsaker.

Finns det medicin mot IBS?

Behandling. Behandlingen består till stor del av att du förstår din sjukdom, till exempel vilken mat som ger besvär och vad du kan göra för att må bättre. Det finns inget läkemedel som botar IBS, men det finns läkemedel som lindrar besvären. Det finns både receptfria och läkemedel med recept.

Vad är bäst mot IBS?

Förstahandspreparatet vid IBS-C är bulkmedel i form av av ispaghulaskal (Vi-Siblin, Lunelax) eller sterkuliagummi (Inolaxol). Om behandlingen inte får önskad effekt kan osmotiska laxermedel, som makrogol (Forlax, Movicol) eller laktulos prövas.

Är IBS en sjukdom?

IBS är en störning i tarmen som innebär att mag-tarmkanalen inte kan röra sig och arbeta så som den ska. Tarmen är dessutom känsligare än vanligt för att spännas ut, av exempelvis gaser. Många med IBS har också känslig mage, så kallas dyspepsi.

Kan IBS leda till cancer?

IBS kan inte utvecklas till cancer eller någon annan allvarlig sjukdom. IBS kan inte heller botas med en operation. Beroende på bajsets konsistens delas IBS in i tre undergrupper: förstoppnings-IBS.

Är Crohns sjukdom autoimmun?

Crohns sjukdom (CD) är en autoimmun sjukdom där kroppens eget immunförsvar orsakar en kronisk inflammation i tarmslemhinnan. Sjukdomen drabbar framför allt tunn- och tjocktarmen, ofta fläckvis, men ibland även andra delar av mag-tarmkanalen.

Hur får man bort IBS mage?

Nedan följer olika förslag på vad du kan göra för att lindra symtomen.

  1. Skriv matdagbok. Skriv en matdagbok för att lättare kunna upptäcka vad du blir sämre av.
  2. Undvik viss mat och dryck.
  3. Ät lite och ofta.
  4. Välj rätt sorts fibrer.
  5. Pröva probiotika.
  6. Gå regelbundet på toaletten.
  7. Var fysiskt aktiv.
  8. Stressa mindre.

Hur farligt är IBS?

IBS i sig är inte farligt, men det är viktigt att du får en diagnos för att få hjälp med behandling och för att lära dig mer om sjukdomen. Det är också viktigt att utesluta andra sjukdomar och överkänsligheter, som kan ge allvarligare besvär.

Vad kan ersätta Papaverin?

Det finns inga andra förpackningar eller styrkor av papaverin godkända i Sverige. Företaget själva hänvisar istället till: Egazil depottablett (hyoscyamin).

Share this post