Ny

Hur lange maste man ha arbetat for att fa SGI?

Hur länge måste man ha arbetat för att få SGI?

Om du är arbetslös men tidigare har haft ett jobb kan du ha rätt till SGI. Då behöver du ha jobbat minst sex månader i följd, alternativt ha haft perioder av arbete som återkommit varje år. Dessutom krävs det att du har skyddat din SGI.

Hur lång tid tar det för Försäkringskassan att godkänna sjukpenning?

Från att din ansökan kommer in tar det normalt 30 dagar att handlägga ditt ärende. Om vi behöver fler uppgifter kan det ta längre tid. På grund av den höga smittspridningen har vi längre handläggningstider, eftersom det är många som söker sjukpenning just nu.

Hur många dagar kan jag föra över?

Om ni är två föräldrar så får ni vardera 240 dagar (varav 150 går att överföra till den andra vårdnadshavaren). Hur länge dessa räcker beror på hur du tar ut dem. Fram tills att barnet blir 18 månader kan du nämligen välja att ta allt från noll till sju dagar i veckan (och ändå vara ledig på heltid).

Kan Föräldradagar brinna inne?

Dagarna måste dock användas innan barnen har nått åldersgränsen för när föräldrapenningen inte kan betalas ut längre. De dagar som inte använts före denna gräns kan inte betalas ut, utan blir så kallade dagar som brinner inne.

Hur länge kan man vara föräldraledig om man tar ut 5 dagar i veckan?

Efter att barnet fyllt ett år tar en av er ut fem dagar i veckan (på så sätt skyddas SGI:n). Då kan ni vara hemma med barnet i ett år och elva månader, dagarna på lägstanivå inräknade. De flesta föredrar förstås något slags mellanläge.

Hur beräknad SGI?

Så räknar du ut din SGI SGI baseras på en uppskattning av din årliga arbetsinkomst och räknas ut genom att multiplicera hela årsinkomsten med 0,97. För att ta fram maximal ersättning kan du sedan multiplicera din SGI med 0,8.

Hur bestäms SGI?

SGI definieras som den årliga inkomst i pengar som en försäkrad kan antas komma att tills vidare få för eget förvärvsarbete antingen som arbetstagare i allmän eller i enskild tjänst (inkomst av anställning), eller på annan grund (inkomst av annat förvärvsarbete).

Kan man skynda på Försäkringskassan?

Om du inte fått ett beslut inom sex månader Om handläggningen av ditt ärende skulle dröja mer än sex månader, har du möjlighet att skriftligen begära att Försäkringskassan avgör ditt ärende, 12 § första stycket förvaltningslagen.

Vad händer om Försäkringskassan nekar sjukpenning?

Personer som nekas fortsatt sjukpenning har, enligt Försäkringskassans bedömning, en arbetsförmåga. Intentionerna bakom rehabiliteringskedjan är att de som kan ska återgå till sitt arbete och de som inte klarar det ska få hjälp att ställa om och byta arbete.

Hur gör man för att lämna över Föräldradagar?

För att ge bort föräldradagar och därmed föräldrapenning måste man antingen skicka in en blankett som intygar att du vill avstå föräldrapenning eller göra det på Mina sidor på Försäkringskassans webbsida. Totalt har ni 480 dagar, vilket innebär att ni har 240 dagar vardera.

Hur ge bort Föräldradagar?

Du kan föra över dagar med föräldrapenning till den andra föräldern eller till en person som likställs med förälder. Om barnet är fött eller adopterat 2015 eller tidigare kan du föra över alla dina dagar utom 60 dagar på sjukpenningnivån.

Share this post