Blogga

Far man plocka flader i parker?

Får man plocka fläder i parker?

Skyddas av Brottsbalken För fläder räknas till ett ”växande träd” och skyddas av Brottsbalkens kapitel 12 paragraf 2a. (Se hela lagtexten nedan). Och det kan vara tillåtet att plocka blommorna enligt allemansrätten – under vissa omständigheter. – Ja, man får inte skada trädet genom bryta av några kvistar eller grenar.

Hur ser man att det är äkta fläder?

Så ser du skillnad på äkta fläder och druvfläder: Vit fläder Sambucus nigra har platta blomställningar (du kan alltså ställa blomställningen upp och ner på ett plant underlag) medan druvfläder har gula blommor, saknar doften av fläder och mer växer som en klase (det går alltså inte att ställa en klase druvfläder upp …

Hur ser ätlig fläder ut?

Den ätbara fläderna, Sambucus nigra, blommar först i juni–juli och har platta blomklasar och doftar gott av fläder. Bryt av en klase och ställ upp och ner, står den kvar är den ätbar. I augusti kommer bären som är svarta, de går utmärkt att göra sylt och saft på, men de måste kokas annars kan de vara giftiga.

Vad är fläder bra för?

Flädern innehåller verksamma beståndsdelar som fria fettsyror, flavonoider, garv- och slemämnen. Dessa ökar sekretionen i luftrören och verkar svettdrivande. Vid infektioner är det därför bra att inta te på fläderblommor för att aktivera svettutsöndringen. Resultatet blir att immunförsvaret aktiveras.

Hur torkar man fläderbär?

Du kan torka dem på olika sätt: i ugnen (max 50 °C med luckan på glänt), i frukttork, upphängda på ett snöre, eller trädda över en pinne. Smaksätt innan torkning genom att strö exempelvis kanel, kakao eller ingefära på de nyskurna skivorna.

Var får man plocka fläder?

Det är ju fritt fram att plocka fläder i parker och på annan allmän mark, vilket gör den väldigt tillgänglig.

  • Mer än bara saft. Fler och fler börjar upptäcka att fläder går att använda till mer än vanlig fläderblomssaft.
  • Senaste recept:
  • Andra växter du kan plocka under sommaren och hösten:

Får man plocka lingonris?

Även lingonris får plockas, men då inte i några stora mängder. – En liten bukett får man ta. Men så fort man tänker ta mer så måste man prata med markägaren. Dessutom finns undantag, i storstäder som runt Stockholm finns många naturreservat.

Share this post