Rekommendationer

Far man kopa hostmedicin om man ar under 18?

Får man köpa hostmedicin om man är under 18?

Den som bryter mot förbudet att sälja läkemedel till personer under 18 år kan dömas till böter eller fängelse i högst sex månader. Vid köp av receptfria läkemedel på apotek gäller ingen motsvarande åldersgräns, bland annat mot bakgrund av att man där har tillgång till personal med farmaceutisk kompetens.

Får barn köpa novalucol?

På apotek finns det ingen åldersgräns vid försäljning av receptfria läkemedel, eftersom utbildad personal säljer läkemedlen.

Kan man köpa Alvedon under 18?

Från och med den 1 november ska apotek inte sälja mer än en förpackning paracetamol till unga under 18 år.

Är det åldersgräns på halstabletter?

Små barn kan inte suga på halstabletter utan risk att sätta i halsen och kvävas. Man brukar räkna med att barn kan suga på en tablett tidigast vid 5-6 års ålder, och åldersgränserna varierar mellan olika halstabletter. Läs mer på förpackningen eller i bipacksedeln till läkemedlet vad som gäller för just den sorten.

Finns det receptfri hostmedicin?

Slemlösande från 1 år Du kan ge barnet receptfri medicin som kan hjälpa till att lösa upp slemmet. Du kan prova att ge Bisolvon, Bromhex, Quilla simplex eller Theracough. Om barnet har besvärande hosta bör du vända dig till sjukvården.

Kan en 15 åring hämta ut medicin?

Än så länge kan inte personer under 18 år hämta ut läkemedel med ett elektroniskt recept på apotek i andra europeiska länder, eftersom minderåriga inte har möjlighet att ge sitt samtycke till detta på Mina Kanta-sidor. ge samtycken på apotek gällande recept. Samtycken för yngre patienter ges alltid av vårdnadshavaren.

Får en 15 åring köpa Alvedon?

Kunder under 18 år får endast köpa en ask paracetamol såsom Alvedon eller Panodil eller motsvarande.

Är det åldersgräns på strepsils?

Överskrid inte den rekommenderade dosen. Sugtabletten ska inte ges till små barn eftersom den kan medföra kvävningsrisk. Du bör kontakta en läkare vid ihållande symtom eller hög feber. Strepsils Honung & Citron rekommenderas inte till barn under 6 år.

Hur gammal måste man vara för att köpa strepsils?

Det finns ingen formell åldersgräns för att köpa receptfria läkemedel på apotek, med undantag av nikotinpreparat där det är 18-årsgräns.

Share this post