Rekommendationer

Var arbetar en parfymor?

Var arbetar en parfymör?

Parfymörens arbete påminner i mycket om flavoristens, som komponerar dofter och smaker till matindustrin. Att komponera en parfym börjar som regel med ett uppdrag från arbetsgivaren eller en kund. Uppdragsgivarna är vanligen modehus eller storföretag inom olika industrier.

Hur skapas parfym?

Så hur tillverkas parfymer och vad är de egentligen gjorda av? En parfym är en sammansättning av flera råvaror (mestadels växt- eller djurbaserade, men även syntetiska), destillerat vatten och ren alkohol. Eftersom alkoholen är luktlös, får parfymen sin doft från de eteriska oljor och doftämnen som tillsätts.

Vart kommer ordet parfym ifrån?

Själva ordet parfym kommer från latinets “per fumum” med betydelsen “genom rök”. Doften i en parfym kommer bland annat från eteriska oljor, aromämnen och lösningsmedel som exempelvis vatten och alkohol.

Var tillverkas parfym?

I Europa är det främst Italien som rankas som ursprungslandet till det moderna parfymskapandet; har du sett filmen Parfymen så har du kanske fått en inblick i den arbetsprocess som (med vissa spektakulära inslag) utgör grundprinciperna för dagens parfymtillverkning, nämligen att lösa olika doftämnen i sprit, medan …

Har noter i tre stämmor parfym?

Med en metaforik som kommer från musikens värld, brukar parfymer beskrivas som om de har tre stämmor, vilka sammantagna bildar parfymens ackord och dess harmoni. Därför talar man om stämmornas respektive noter.

Varför skapades parfym?

I Egypten, för nästan 4000 år sedan, använde man dofter i allt från religiösa ceremonier till begravningsförberedelser, men också till vardags. Man trodde att dofter var ”svett från solguden Ra” och de var därför ansedda som heliga.

När kom parfym till Sverige?

Parfym i Sverige har en spännande men för de flesta okänd historia. Den första ”Eau de Colognetillverkerskan” i Sverige, Antoinetta Nordin, känner vi från arkivmaterial och annonser i Dagens Nyheter redan 1849.

Vem kom på parfym?

Den första välkända parfymören var en kvinnlig kemist vid namn Tapputi, hon skapade den första doften med myrra, oljor och blommor i babyloniska Mesopotamien. I Egypten, för nästan 4000 år sedan, använde man dofter i allt från religiösa ceremonier till begravningsförberedelser, men också till vardags.

Hur länge håller 30 ml parfym?

Hur lång tid räcker en parfym?

Spray per dag
20 ml 40 10
30 ml 60 15
50 ml 100 25
100 ml 200 50

Share this post