Allmänning

Vad betyder RH positiv?

Vad betyder RH positiv?

De två viktigaste blodgruppssystemen är AB0 och Rh. AB0 består av kolhydratstrukturer på den röda blodkroppens yta och finns i varianterna A, B, AB och O. Rh-molekylen är ett protein i den röda blodkroppens membran: Om man är RhD-positiv har man detta protein medan RhD−negativa individer saknar proteinet.

Vad är plasma i blodet?

Blodplasma består till 90 procent av vatten, och dess funktion är att transportera flera viktiga ämnen som cellerna behöver samt de restprodukter som avges från cellerna, med undantag av koldioxid och syre (dock finns även något syre i plasma [3 ml per liter blod] som kan ökas vid inandning av 100 procent syre och ännu …

Vad räknas som förhöjda leukocyter?

Måttligt förhöjt LPK (30-50 x 109/L): infektion, inflammation, blodcancer. Kraftigt förhöjt LPK (över 50 x 109/L): akut eller kronisk leukemi. OBS! Leukemiliknande reaktioner som t ex infektion kombinerat med cancersjukdom, kan också ses med LPK över 50 x 109/L.

Hur fungerar Rh systemet?

Rh-systemet (Rhesusfaktor, namnet kommer från Rhesusapa) består av flera olika antigener. Det vanligaste är RhD och det antigen man syftar till när man pratar om att man är positiv eller negativ ihop med AB0-systemet. Rh innefattar utöver D även C, c, E, och e. I Rh-systemet har man antingen antigenen eller inte.

Vad använder man plasma till?

Plasma innehåller proteiner och ges till patienter vid stora blödningar och vid brännskador. Den används också av läkemedelsföretag för framställning av läkemedel som enbart kan framställas ur plasma från givare.

Vad finns i plasman?

Blodplasma är en svagt gulfärgad vätska som till 90 procent består av vatten. Resten är olika proteiner, salter och en del andra ämnen i små mängder. Ämnen som löser sig i vatten kan transporteras runt i kroppen med hjälp av blodplasman. Hormoner och socker är exempel på sådana ämnen.

Share this post