Ny

Vilken svamp kan man forvaxla med trattkantarell?

Vilken svamp kan man förväxla med trattkantarell?

Trattkantarell, skogschampinjon och stolt fjällskivling. Allesammans är de goda matsvampar. Men de har också något annat gemensamt: de kan lätt förväxlas med ordentligt giftiga svampar. Den mycket giftiga toppiga giftspindlingen är till utseendet ganska lik trattkantarell – och de växer dessutom ofta nära varandra.

Vad kan förväxlas med trattkantarell?

Slemmurkling – geléaktig svamp som saknar åsar, oätlig. Gullnavling – påminner uppifrån mycket om trattkantarell, men växer på murken ved och har glesa vaxartade skivor. Grå kantarell – påminner om trattkantarell men är gråsvart, växer med ek, ätlig. Det finns inga giftsvampar i Sverige som liknar trattkantarell.

Finns det giftiga Taggsvampar?

Taggsvampar är en grupp av svampar som tillhör stammen basidiesvampar inom svampriket. Taggsvamparna kännetecknas av att de har taggar där deras basidium växer och av att de oftast är mycket sega i sin konsistens. De är inte giftiga, men bara ett fåtal arter är eftersökta som matsvampar.

Vilka svampar har ihålig fot?

Skillnaderna

Toppig giftspindling Cortinarius rubellus Trattkantarell Cantharellus tubaeformis
Foten är brun med gula, oregelbundna band. Den smala foten är ihålig och brungul till gul.

Hur ser en Höstkantarell ut?

Trattkantarell – kännetecken Hatten är tunn, navlad till trattformad, ovansidan är gulbrun till brunsvart. Hattens undersida har gula till gråa grenade åsar som löper ner på foten. Tittar man noga finns även tvärgående rynkor mellan åsarna. Foten är ihålig, brungul till gul.

Hur ser falsk trattkantarell ut?

Trattkantarellen, som ibland kallas höstkantarell, är lätt att känna igen när man väl ser den bland höstlöven….Skillnaderna.

Toppig giftspindling Cortinarius rubellus Trattkantarell Cantharellus tubaeformis
Foten är brun med gula, oregelbundna band. Den smala foten är ihålig och brungul till gul.

Hur ser man skillnad på trattkantarell och rödgul trumpetsvamp?

Mycket läcker matsvamp som kan uppträda i massor där den växer. Skiljer sig från trattkantarell genom sin varma gula färg på foten och undersidan av hatten.

Share this post