Innehållsförteckning
Vad ingår i primärrätten?
Primärrätten är EU:s främsta rättskälla. Den består i huvudsak av grundfördragen, särskilt Romfördraget och fördraget om Europeiska unionen. Primärrätten fastställer fördelningen av befogenheter och ansvar mellan EU och EU-länderna.
Är EU direktiv en svensk rättskälla?
Europeiska unionens rättssystem och beslutsförfaranden Europeiska unionen har ställning som juridisk person, och den har som sådan en egen rättsordning som är fristående från internationell rätt.
Vilka olika rättskällor finns det inom EU rätten?
Inom EU-rätten kan följande rättskällor lyftas fram:
- Rättsakter tillhörande EU:s primärrätt.
- EU:s stadga om grundläggande rättigheter.
- Allmänna rättsprinciper.
- Avtal som unionen har ingått med tredje land eller internationella organisationer.
- Rättsakter tillhörande EU:s sekundärrätt (bindande och icke-bindande).
Vilka är EU s rättsprinciper?
EU har regler och principer som ska se till att alla har samma tillgång till EU-finansiering och att EU:s pengar används korrekt, öppet och utan risk för bedrägerier.
Vad är en EU förordning respektive EU direktiv?
Inom EU-samarbetet finns olika typer av rättsakter. EU-direktiv ska införlivas i den nationella lagstiftningen, medan EU-förordningar gäller i alla medlemsländer oberoende av nationell lagstiftning.
Vilka olika slags rättskällor finns det?
Den främsta rättskällan är den skrivna lagen, kompletterad av förordningar och andra författningar. Bland övriga rättskällor finns domstolars avgöranden (rättspraxis), sedvänja (sedvanerätt), lagars förarbeten och rättsvetenskaplig facklitteratur (doktrin) samt allmänna rättsgrundsatser.
Vilka fem typer av rättsakter finns det inom EU rätten?
Rättsakterna utgör den unilaterala sekundärrätten, en viktig del av unionsrätten. Det finns fem huvudtyper av rättsakter: förordningar, direktiv, beslut, rekommendationer och yttranden.
Vad är Lojalitetsprincipen EU?
Den EU-rättsliga princip som innebär att medlemstaterna är förpliktade att lojalt genomföra och tillämpa EU-rätten.
Vilka möjligheter finns det för EU att säkerställa att en medlemsstat uppfyller rättsstatens krav?
EU-domstolen kan enligt artikel 260 FEUF fastställa att en överträdelse har ägt rum och kan kräva att medlemsstaten ska ”vidta de åtgärder som krävs för att följa domstolens dom”. Om kommissionen därefter anser att medlemsstaten inte har vidtagit sådana åtgärder, får kommissionen väcka en ny talan vid EU-domstolen.
Vad är det för skillnad på direktiv och förordning?
EU-direktiv ska införlivas i den nationella lagstiftningen, medan EU-förordningar gäller i alla medlemsländer oberoende av nationell lagstiftning.
Vad består direktiv och förordningar av?
Endast i undantagsfall kan ett direktiv åberopas av enskilda inför en nationell domstol likt en nationell lag eller en europeisk förordning. Huvudsyftet med ett direktiv är att fastställa gemensamma mål och krav på resultat, men att överlåta åt medlemsstaterna att själva bestämma form och tillvägagångssätt.
Vilka faktiska möjligheter har EU att tvinga en medlemsstat att rätta sig efter EU reglernas krav?
Ett land som inte följer reglerna kan hamna i EU-domstolen Om Sverige och de andra medlemsländerna inte följer EU:s regler kan kommissionen väcka åtal i EU-domstolen. Kommissionen går inte direkt till EU-domstolen utan kontaktar först den svenska regeringen och ställer frågor om Sverige genomfört EU-lagen på rätt sätt.
Vad betyder rättighetsstadgan?
Rättighetsstadgan innehåller en rad bestämmelser om alltifrån rätten till liv och förbud mot tortyr till likhet inför lagen, rätten till fri rörlighet för personer och rätten till rättvisa arbetsförhållanden. Rättighetsstadgan är direkt tillämplig inom hela Europeiska unionen.