Frågor

Vad ar Straffrabatt for unga?

Vad är Straffrabatt för unga?

Straffrabatt är en rättspraxis i Sverige som innebär att den som döms för ett brott får sitt straff minskat. Från och med 2 januari 2022 slopades straffrabatten för unga mellan 18-20 år vid brott där straffminimum uppgår till minst ett års fängelse, eller där straffvärdet uppgår till minst ett års fängelse.

När infördes Straffrabatt för unga?

Ungdomsrabatten i 29 kap. 7§ BrB har funnits med sedan brottsbalken infördes 1965. Den nuvarande lydelse fick paragrafen 2009. Förutom språkliga korrigeringar infördes då en huvudregel i andra stycket som anger att personer under 21 år inte ska dömas till fängelse i mer än 10 år.

Vem införde Ungdomsrabatt?

Från början tyckte justitieminister Morgan Johansson (s) som sin företrädare under 1930-talet Karl Schlyter: unga som ännu inte fyllt 21 ska få särskilda, mildare straff.

Hur fungerar straffrabatten?

En straffrabatt innebär i praktiken att för varje ytterligare brott du begår, desto lägre blir straffet för just det enskilda brottet. Samhället skickar därmed en signal om att varje ytterligare brott inte är lika allvarligt som det föregående: att det andra brottet på något vis är ursäktat av det förstnämnda.

Hur stor är Ungdomsrabatten?

Hur stor rabatten blir beror på hur ung personen är. Den som begår ett flertal brott och döms för alla brotten samtidigt, får s.k. mängdrabatt. Detta kan framstå som problematiskt eftersom det innebär att man i princip kan begå brott ”gratis”.

Vilka straffrabatten finns?

Principen för straffrabatten är att ju yngre den dömde är desto kortare strafflängd. Det finns ingen fastslagen tabell men enligt praxis får en 20-åring sitta av tre fjärdedelar av straffet medan en 16-åring får avverka cirka en fjärdedel.

Vilka åldrar återfaller oftare i brott?

Ålder. Lägst andel återfall är det bland klienter över 50 år. Bland dem återfaller cirka 19 procent inom tre år. Bland klienter under 50 år återfaller cirka 30 procent.

Kan 18 åring få livstid?

a. att den som fyllt 18 år vid brottstillfället numera kan dömas till livstids fängelse. För de som begår brott innan de fyllt 18 år gäller oförändrat att de inte får dömas till svårare straff än fängelse i tio år.

Varför infördes Ungdomsrabatten?

Ungdomsrabatten infördes eftersom man ansågs behöva visa större tolerans mot ungdomar som begår brott och att de åtgärder som vidtas mot vuxna kan anses vara direkt skadliga eller olämpliga om de används mot unga. Den grundar sig också i att unga anses ha en mindre utvecklad ansvarsförmåga.

Varför unga begår brott?

Riskfaktorer när unga begår brott en svår familjesituation. bristande skolgång. kriminella familjemedlemmar. uppmärksamhetsstörningar.

Har Sverige straffrabatt?

Slopad straffrabatt för unga myndiga Den 2 januari 2022 slopas straffrabatten för personer i åldern 18–20 år om brottet har ett minimistraff på fängelse i ett år eller mer. Det handlar exempelvis om rån, grov misshandel och våldtäkt.

Hur många återfaller i brott?

Enligt Brottsförebyggande rådet (Brå) återfaller ca 60 procent av de som dömts till skyddstillsyn och 70 procent av de som frigivits från fängelse inom tre år. Personer som upprepade gånger begår brott står för en stor andel av den totala brottsligheten i samhället.

Share this post