Trendig

Vad styr SS EN 287 1 2011?

Vad styr SS EN 287 1 2011?

Ett av huvudsyftena med revisionen av EN 287-1, att göra standarden globalt tillämplig, och därmed minska handelshinder. Man ska inte behöva utföra prövning mer än en gång för samma sak om man t. ex. tillverkar tryckbärande anordningar enligt både EN och ASME.

I vilken standard finns Svetsklasser för Smältsvetsförband?

Senaste utgåvan av standard för svetsklasser SS-EN ISO 5817:2014 Svetsning – Smältsvetsförband i stål, nickel, titan och deras legeringar (strålsvetsning undantagen) – Kvalitetsnivåer för diskontinuiteter och formavvikelser.

Under vilka förutsättningar är certifikatet för Svetsarprövning enligt SS EN ISO 9606 1 giltigt i 3 år?

Certifikatet är personligt och gäller i antingen 2 år (certifikatet förlängs med tvåårsförlängning) eller 3 år (svetsaren ska prövas på nytt vart tredje år) under förutsättning att svetsaren arbetar inom det område som han eller hon är certifierad för och att detta styrks av personansvarig för svetsaktiviteter med en …

Vad är ISO 9606?

EN ISO 9606 serien är de senaste ISO-standarderna som ersatt EN 287 för kompetensstyrning och kvalitetssäkring av personal inom svetsande verksamheter. EN ISO 9606 specificerar de kompetenskrav som en svetsare behöver uppfylla för smältsvetsning av bland annat stål, nickel, koppar och andra material.

Vilken standard anger acceptansnivå på svetsen?

Standard – Oförstörande provning av svetsar – Magnetpulverprovning av svetsar – Acceptansnivåer (ISO 23278:2015) SS-EN ISO 23278:2015 – Svenska institutet för standarder, SIS.

Vilken bokstav anger att det är en hög kvalitetsnivå Svetsklass )?

Kvalitetskrav på ritningsunderlag anges idag genom att referera till en kvalitetsnivå (svetsklass) enligt ISO 5817. På stålbyggnadssidan anges en utförandeklass (EXC), vilken i sin tur kopplar till ISO 5817.

Måste man ha Svetslicens?

Systemet med svetslicenser upphörde i princip med PED:s ikraftträdande 2002 och har idag ersatts med andra krav. Exempelvis certifiering mot EN ISO 3834 samt kvalificering av svetsprocedurer och svetsande personal. Certifiering tar dock ett större grepp om den svetsande verksamheten och dess ledningssystem.

När krävs Svetslicens?

Svetslicens är något som endast företag fick för flera år sedan och då i samband med svetsning av tryckbärande anordningar. Det regelverket upphörde årsskiftet 2006/2007.

Hur får man Svetslicens?

Det krävs dock ingen särskild svensk utbildning för att vara svetsare i Sverige. Det räcker att Du har utbildning som leder till att Du klarar provläggningen. Om en svetsare har IW-diplom har denna utmärkta förutsättningar för att lägga prov till nya svetsprövningintyg!

Hur länge är ett SS-EN ISO 9606 1 certifikat för stål giltigt om svetsaren efter provet enbart arbetar med exempelvis svetsning av aluminium?

Certifikaten gäller i 2 eller 3 år (beroende på standard) under förutsättning att svetsaren kan påvisa att han/hon upprätthåller sin kompetens. DEKRA Industrial AB är ett ackrediterat certifieringsorgan enligt ISO/IEC 17024 samt Anmält Organ enligt Tryckkärlsdirektivet 2014/68/EU.

Vilken standard bedömer man Svetsfel efter?

Kvalitetsnivåerna har beteckningarna B, C och D, där kvalitetsnivå B motsvarar de högsta kraven på den färdiga svetsen. Även olika typer av last beaktas, t. ex.

Vad innebär Svetsklass C?

Svetsklass C Hög svetsråge, hög rotvulst, synliga rotfel eller skarpa anvisningar får ej finnas. Vid T- och hörnförband svetsade från en sida (rotsidan ej åtkomlig) får dock på rotsidan en måttlig anvisning förekomma.

https://www.youtube.com/watch?v=SCKyDm2kHCo

Share this post