Populära

Ar glasogon avdragsgilla?

Är glasögon avdragsgilla?

Kostnader för glasögon, kontaktlinser, hörapparat etc. är i grunden och enligt praxis privata kostnader. Avdrag som kan medges: Avdrag för synvård har medgetts endast i några undantagsfall, och då för merkostnad (utöver privat kostnad) på grund av speciella krav i tjänsten.

Är arbetsgivaren skyldig att betala glasögon?

Glasögonen ska vara arbetsredskap och innebär inga kostnader för dig. Arbetsgivaren betalar både synundersökningen och för grundutförande av glasögon. (Eventuella dyrare bågar får du betala själv.) Om du upplever ögonbesvär – tänk på att belysningen i rummet är viktig.

Kan man ta glasögon på företaget?

Avdragsgilla kostnader Som arbetsgivare kan du bekosta en anställds terminalglasögon utan att den anställde blir förmånsbeskattad om den anställde jobbar minst en timme framför bildskärm. Även som näringsidkare i enskild firma kan du göra avdrag för glasögon enligt reglerna för arbetsredskap.

Hur bokför man inköp av glasögon?

Du kan bokföra mot 7690 eller 5480. Det som är viktigt här är att glasögonen är terminalglasögon och att arbete vid t ex dataskärm utförs minst en timma per dag. Terminalgalsögon ses som ett arbetsredskap och lämnas på jobbet vid arbetets slut.

När ska arbetsgivaren betala glasögon?

Arbetstagare som arbetar minst en timme per dag framför bildskärm har rätt till en synundersökning som bekostas av arbetsgivaren. Om synundersökningen visar att man behöver särskilt anpassade arbetsglasögon ska man få sådana av arbetsgivaren.

När ska man ha terminalglasögon?

Terminalglasögonen är anpassade till arbetsavstånden vid bildskärm och är något som många behöver när de passerat 40 då ögonlinsens förmåga att forma sig avtar. Eftersom vi sitter länge framför skärm i arbetet behöver många skärmglasögon tidigare än så.

Hur bokför man glasögon?

Utgifter avseende skattefria förmåner arbetsglasögon, terminalglasögon och tillhörande synundersökning får bokföras som skattemässigt avdragsgilla kostnader och momsen för dessa utgifter är avdragsgill som ingående moms.

Hur mycket är avdragsgillt för terminalglasögon?

Om du bekostar en anställds terminalglasögon är det en skattefri förmån. Förutsättningen är att den anställde behöver dem i sitt arbete vid en dator. Skattefriheten gäller även så kallade terminalprogressiva glas om arbetsförhållandena kräver sådana glas.

Är det moms på glasögon?

Vi, liksom en stor del av Sveriges befolkning, lider av synfel som kräver korrigering med antingen glasögon eller kontaktlinser. Vi har inte valt att se dåligt och vi kan inte vara utan våra glasögon eller linser. Av någon anledning belastas våra hjälpmedel med den högsta möjliga momssatsen, 25 %.

Share this post