Blogga

Ar tandkram antibakteriellt?

Är tandkräm antibakteriellt?

Tandkräm utan natriumlaurylsulfat Natriumlaurylsulfat, nls (eller SLS på engelska), är en vanlig ingrediens i tandkräm som verkar antibakteriellt och som gör så att tandkrämen skummar sig.

Vad dödar bakterier i munnen?

Klorhexidin används vanligtvis för behandling av tandköttsinflammation som orsakats av plack. Genom att effektivt minska bakteriemängden i munnen, reducerar klorhexidin de inflammatoriska metaboliterna av bakterier och hjälper tandköttet att läka.

Är munvatten farligt?

– Men den kan vara till skada på så sätt att den i långvarigt bruk förändrar bakteriefloran i munnens slemhinna så att nyttiga bakterier försämras och skadliga upphöjs, säger Feodoroff. Munvatten kan också innehålla alkohol, som inte är bra för slemhinnan i munnen.

Vad är fluor Varför är det viktigt för munhygienen?

När man äter och dricker olika saker som innehåller socker bildar bakterierna på tandytan en syra som kan ge hål i tänderna, karies. Fluor kan reparera ytliga kariesskador och förhindra att nya uppstår. Fluorbehandling har stor betydelse för att minska antalet hål i tänderna.

Var i tandköttet?

Tandköttsinflammation (gingivit) Inflammation i tandköttet, gingivan, orsakas av bakterier. Får bakteriebeläggningar, plack, bildas och ligga kvar kring tanden så orsakar detta en inflammation i tandköttet, gingivit. Det märks genom att tandköttet blir rött, svullet och lättblödande.

Vad är tandkräm gjord av?

De flesta tandkrämer idag innehåller olika ingredienser, som alla har sin funktion och egenskaper. De flesta innehåller polermedel (putsmedel), slipmedel, smakämnen, skummedel, fuktighetsgivare och förtjockningsmedel. Några tandkrämer innehåller skummedlet Natrium Laurylsulfat, också kallat Sodium Laurylsulfat.

Vilket munvatten är bäst?

Flux Original 500 ml (Bäst – Passar alla) Vår vinnare! Flux munskölj innehåller den rekommenderade mängden fluor, 0,2%, som skyddar emaljen och förebygger karies. Den innehåller varken alkohol eller slipmedel och är därmed mycket skonsam.

Varför Fluorlackar man?

En fluorbehandling har stor betydelse för att minska risken för hål i tänderna. Behandlingen består av fluorlack eller fluorgel. Här beskriver vi de båda metoderna närmare. Om du har stora problem med hål i tänderna kan du behöva en intensivbehandling med fluor som tillägg till den dagliga skötseln.

Share this post