Blogga

Vilket naringsamne ar hjarnan beroende av for sin energiforsorjning?

Vilket näringsämne är hjärnan beroende av för sin energiförsörjning?

Det mesta av kolhydraterna bryts ner i kroppen till sockerarten glukos, som behövs som energi till cellerna. Glukos lagras i levern och musklerna i form av glykogen som fungerar som energireserv. Hjärnan använder glukos som bränsle och behöver ungefär 100 gram glukos om dagen.

Vilken mat blir man smart av?

Full av viktiga vitaminer som är bra för att din hjärna ska fungera och ökar dessutom din koncentrationsförmåga. Spenat – liksom purjolök och gröna ärtor – innehåller dessutom mycket järn som är bra för det logiska tänkandet, din inlärning och ditt minne….

  • Fet fisk.
  • Nötter.
  • Avokado.
  • Kaffe.
  • Rödbetor.
  • Blåbär.
  • Spenat.

Hur kan matkultur påverka människors hälsa?

Hälsosamma matvanor kännetecknas av att huvuddelen av maten kommer från vegetabiliska, fiberrika och näringstäta livsmedel. Mat som ger oss mycket näringsämnen och som bidrar till att minska risken för ohälsa är till exempel grönsaker, baljväxter, frukt, nötter, fisk, vegetabiliska oljor och mat med fullkorn.

Vad ska man äta för att få bättre minne?

Bra för vårt minne Vår hjärna består av 60 procent fett och att få i sig fett från mat är en viktig byggsten till hjärnan. – Att äta bra fetter är viktigt. Väldigt gärna fet fisk. Fetter är bra för våra kognitiva funktioner, vårt minne, inlärning och koncentration.

Hur kan jag bli smartare?

Kan lära nya förmågor Förr trodde man att man föddes med en viss intelligensnivå och ett antal förmågor, som man sedan fick leva med. Man var dum eller smart. Idag vet man att det går att träna upp hjärnan. – Tekniken har hjälpt oss att mäta direkta effekter i hjärnan när vi tränar den.

Vad som påverkar vår hälsa?

Levnadsvanor är vanor som har stor betydelse för vår hälsa. Hur vi äter, dricker och rör på oss spelar roll för hur vi mår både fysiskt och psykiskt. Intag av alkohol, tobak och droger påverkar kroppen och måendet på kort och på lång sikt.

Share this post