Trendig

Vad gor man om man blir mordhotad?

Vad gör man om man blir mordhotad?

Anmäl till polisen genom att ringa 114 14 eller besök en polisstation. Är hotet akut ring 112. Polisen kan även ge dig råd om eventuella skyddsåtgärder du själv kan vidta för att bättre skydda dig själv.

Hur gör man en stöldanmälan?

Att göra en stöldanmälan

  1. På en polisstation (du hitta närmsta polisstation på polisens hemsida)
  2. Via telefon (telefonnummer 114 14)
  3. Via internet (om du har skyddad identitet ska du inte göra en anmälan via internet)
  4. Är ärendet akut kan du ringa 112, men det gäller endast nödsituationer.

Hur göra brottsanmälan?

En brottsanmälan kan göras på vilken polisstation som helst, oberoende av var brottet har skett. Du kan göra en brottsanmälan med ett personligt besök, per telefon eller i vissa fall med en elektronisk blankett på nätet när det gäller ringa brott som inte kräver omedelbara åtgärder av polisen.

När ska man anmäla hot?

Olaga hot innebär att någon hotar att skada dig eller din egendom. Hotet som riktas mot dig kan även omfatta andra personer, djur eller föremål som har stor betydelse för dig. Gör en polisanmälan om du blivit utsatt för hot som upplevs som allvarligt.

När är det ett hot?

Ett hot i lagens mening (ett så kallat olaga hot) är ett hot om att du ska komma att utsättas för ett annat brott, till exempel mord eller misshandel. Ett olaga hot kan vara att hota någon med vapen eller genom att hota att utföra ett brott mot någon så länge som hotet är allvarligt menat.

Kan man göra polisanmälan på nätet?

Vissa brott kan du anmäla eller komplettera och ändra via e-tjänst. Om du inte hittar det brott du vill anmäla bland e-tjänsterna ska du ringa 114 14.

Vad är rekvisiten för stöld?

De rekvisit som ska vara uppfyllda för att en stöld ska ha skett är: Olovligt tagande av annans egendom (objektivt rekvisit) Tillägnelseuppsåt (subjektivt rekvisit) Skada för den bestulne (objektivt rekvisit)

Kan man polisanmäla en kommun?

Det är möjligt att polisanmäla en handläggare från en myndighet. Den som uppsåtligen eller av oaktsamhet vid myndighetsutövning genom handling eller underlåtenhet åsidosätter vad som gäller för uppgifter ska dömas till tjänstefel till böter eller fängelse i högst två år.

Vad innebär det att bli polisanmäld?

När du anmäler ett brott ska polisen ge dig information om vilka myndigheter och organisationer som du vid behov kan få stöd och hjälp från. Du som blivit utsatt för brott har möjlighet att få stöd och hjälp i olika former beroende på vilket brott du blivit utsatt för.

Har du frågor om din polisanmälan?

Kontakta polisen om du har frågor som rör din anmälan. Ring 114 14 och uppge diarienumret som du hittar längst upp till höger på din anmälan. Innan du beställer en kopia på din polisanmälan Tänk på att det normalt tar cirka 10 arbetsdagar för kopian att nå din brevlåda.

Hur kan du göra en polisanmälan via Internet?

En polisanmälan kan du göra på något av följande sätt På en polisstation (du hitta närmsta polisstation på polisens hemsida) Via telefon (telefonnummer 114 14) Vissa brott kan också anmälas via internet (om du har skyddad identitet ska du inte göra en anmälan via internet)

Kan du anmäla att någon handlat felaktigt inom polisen?

Om du vill anmäla att någon inom polisen handlat felaktigt kan du anmäla detta genom att uppsöka en polisstation eller via telefon (på 114 14). Detta faller under Särskilda utredningar som är en fristående avdelning, berätta att du vill anmäla en polis så får du tala med en behörig person för denna sortens ärenden.

Kan du ringa polisen för att anmäla stöld eller förlust av pass och nationell id-kort?

Du behöver ringa eller besöka polisen för att anmäla händelser som inträffat i trafiken, våldsbrott, sexualbrott, hot och andra bedrägeribrott än kontokortsbedrägeri. Du måste också ringa eller besöka polisen när du ska anmäla stöld eller förlust av pass och nationellt id-kort.

Vad är en nationell särskild händelse?

Vad är en särskild händelse? En plötslig, oförutsedd eller inplanerad händelse som den ordinarie polisverksamheten inte är anpassad för, och som därför ska hanteras utanför denna med en speciell organsation och ledning. Det kan handla om att det behövs extra många poliser eller speciella kompetenser.

Vad kan polisen hjälpa till med?

Polisen ska hjälpa människor och stoppa brott. Det är polisens arbete att utreda brott och försöka lösa brott. Det gör polisen genom att prata med människor som kan veta något om brottet. Ibland behöver du samarbeta med polisen för att de ska kunna göra sitt jobb.

Vad krävs för att få personskydd?

För att skyddspersonen ska kunna leva sitt liv säkert och förhållandevis normalt och utsätta sig för så få risker som möjligt så krävs noggranna analyser från polisens sida. – Varje personsäkerhetsprogram skräddarsys för aktuell person beroende på hotbild och personens egna förutsättningar.

Vad krävs för att få livvakt?

För att kunna bli livvakt krävs att du har:

  • polisexamen.
  • anställning vid Polismyndigheten eller Säkerhetspolisen.
  • intyg över godkänd utryckningsförarutbildning eller utbildning i polistaktisk bilkörning.

Vilka har personskydd i Sverige?

Säkerhetspolisen ansvarar för säkerheten kring delar av kungafamiljen, riksdagens ledamöter och ministrarna i regeringen. Personskyddet består av många olika delar för att höja säkerheten, där den yttersta skyddsåtgärden är livvaktsskydd.

Share this post