Ny

I vilka lander ar konsstympning lagligt?

I vilka länder är könsstympning lagligt?

I Sverige är könsstympning (omskärelse) av flickor och kvinnor förbjudet enligt lag (1982:316) med förbud mot könsstympning av kvinnor. Om man är bosatt i Sverige är det även olagligt att genomföra ingreppet utomlands. Könsstympning innebär att man skär bort delar av de yttre könsorganen på flickor.

Vart är könsstympning vanligast?

En av dessa sedvänjor är kvinnlig könsstympning. Könsstympning av flickor förekommer på många håll runt om i världen och omkring 3,9 miljoner flickor könsstympas varje år. De länder där flest flickor utsätts för övergreppet är Somalia (97 %), Guinea (92 %), Djibouti (88 %) och Mali (86 %).

Vad är könsstympning kvinnlig?

Kvinnlig könsstympning innebär att någon skadar eller skär bort delar av en flickas underliv utan att det finns ett medicinskt skäl för det. Ett annat ord för kvinnlig könsstympning är omskärelse. Det finns bra hjälp att få om du har besvär efter en omskärelse.

Vart kommer könsstympning ifrån?

Kvinnlig könsstympning är främst koncentrerat till ett 30-tal länder i Afrika och Mellanöstern, och förekommer i vissa länder i Asien och Latinamerika och bland samhällen som kommer från dessa regioner.

Hur många könsstympas i Sverige?

Socialstyrelsen uppskattar att närmare 38 000 flickor och kvinnor i Sverige kan ha varit utsatta för någon typ av könsstympning, varav cirka 7 000 är flickor under 18 år. De största skattade grupperna är födda i Somalia, Eritrea, Etiopien, Egypten och Gambia.

Vad säger islam om könsstympning?

Den vanligaste missuppfattningen är att kvinnlig könsstympning enbart är en religiös rit med stark koppling till islam, men den är inte beskriven i Koranen, Bibeln eller någon annan helig skrift och ses i både muslimska, kristna, judiska samhällen samt bland afrikanska minoritetsreligioner.

Vad säger lagen om könsstympning?

1 § Ingrepp i de kvinnliga yttre könsorganen i syfte att stympa dessa eller åstadkomma andra bestående förändringar av dem (könsstympning) får inte utföras, oavsett om samtycke har lämnats till ingreppet eller inte.

Vad innebär prickning?

Prickning innebär att klitoris sticks med ett vasst föremål för att orsaka en blödning. Det skiljer sig från andra former av könsstympning då ingen vävnad tas bort.

Vad är skillnaden mellan könsstympning och omskärelse?

Kvinnlig könsstympning, förr också kallat kvinnlig omskärelse, innebär borttagande av hela eller delar av de yttre kvinnliga könsorganen, det vill säga klitoris samt inre och yttre blygdläppar och klitorishuvan.

När infördes könsstympning?

Förebyggande arbete mot kvinnlig könsstympning inleddes i Sverige i början av 1990-talet.

Share this post